De periode mei/juni is voor een reemoeder de ideale periode om haar jongen te werpen. Er zijn overal frisse jonge kruiden en blaadjes te vinden die haar genoeg energie geven om de kalfjes, ook wel reekitsen genoemd, te voorzien van voldoende voedzame melk. Meestal worden er twee jongen geboren. Ze hebben dan al een warme vacht en open oogjes en worden open en bloot geboren, meestal in wat hoger gras.

Een reemoeder laat haar jongen vaak alleen…

Omdat reeën dus niet in een veilig hol worden geboren, zitten ze met een probleem. Hoe meer tijd de moederree bij haar jong doorbrengt, hoe groter de kans zou zijn dat roofdieren, zoals bijvoorbeeld vossen, de jongen zullen ontdekken. Daarom laat de moeder haar jongen zoveel mogelijk alleen. Slechts enkele keren per dag komt ze hen extra veel melk geven. Voor de jongen is het alleen zijn geen probleem. Hun vacht houdt hen warm, en de stipjes op hun rug imiteren de door het bladerdek dringende zonnestralen. Dit biedt de perfecte camouflage. Voor reeën is dit de beste manier om een zo groot mogelijke kans te hebben gezond en wel op te groeien.

Reekalf gevonden?

Omdat reekitsen meestal alleen zijn, is het perfect normaal dat je tijdens een wandeling een jong ree alleen ziet liggen. Ongetwijfeld is de moeder wel ergens in de buurt. Raak het jong dan ook zeker niet aan. Reeën hebben erg veel schrik van vreemde geuren, en wanneer reekalfjes te veel ‘besmet’ zijn met die vreemde geuren, kan het zelfs zijn dat de moeder hen in de steek laat! Hou daarom ook zeker de hond aan de leiband, want het zijn honden die elk jaar voor de meeste slachtoffers zorgen. Ook bij maaiwerkzaamheden is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Jonge reeën vertrouwen zo hard op hun camouflage, dat ze zelfs blijven liggen voor een aanstormende maaimachine. Met alle gevolgen vandien… Een jong ree is enkel in de problemen wanneer het vol hangt met vliegen, stinkt, of graatmager en helemaal verzwakt is. Dan is er wel hulp nodig, maar neem eerst contact op met een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren.

Nestvlieders en nestblijvers

Reeën zijn, zoals de meeste andere hertachtigen, zogenaamde ‘nestvlieders’, dieren die al redelijk zelfstandig zijn na hun geboorte. Je vindt die nestvlieders vooral onder de vogels: ook kippenkuikens en andere hoenderachtigen kunnen al direct na de geboorte meelopen met de moeder, en pikken al snel zelfstandig zaadjes van de grond. Aan de andere kant hebben we de nestblijvers, jongen die volledig hulpeloos geboren worden. De meest bekende nestblijvers zijn wij, mensen. Ook jonge eekhoorntjes, pimpelmezen, merels, egels,… komen allemaal kaal en blind ter wereld in een lekker warm en veilig nest of hol, en kunnen nooit overleven zonder hulp. Vind je dus een jong eekhoorntje of kaal pimpelmeesje, dan is er wél iets aan de hand, en is hulp nodig.

Hazen en konijnen

Het onderscheid tussen nestvlieders en -blijvers is niet altijd even simpel te maken. Zo worden jonge konijntjes volledig hulpeloos in een hol geboren. De moeder houdt haar jongen

Pasgboren haasje, met vacht en open oogjes. Foto Natuurhulpcentrum vzw

warm met haar eigen lichaamswarmte en met door haarzelf uitgetrokken vacht waarmee de nestkamer is bekleed. Hazen daarentegen mogen dan wel nauw verwant zijn aan konijnen, hun manier van opgroeien is helemaal anders. Hazen maken geen ondergronds nest, en werpen hun jongen in het open veld. Net als bij het reekalf hebben ze ook al een warme vacht en zijn de oogjes open. Enkel bij zonsopgang en zonsondergang komt de moeder even langs om de jongen te zogen. Vind je dus een hulpeloos jong konijntje, dan is er iets mis. Met een jong haasje, scheelt meestal niets!

 

Paartijd begint

Tenslotte nog een opmerkelijk weetje over reeën, iets waar zij uniek in zijn. In tegenstelling tot vele andere hertachtigen, zijn reeën geen echte grazers. Reeën zijn echte fijnproevers, en hebben jonge blaadjes en kruiden nodig. Die zijn er in mei/juni het meest te vinden. Voor de moeder is dat dus de periode waarin ze best hun jongen krijgen. Maar voor reebokken is de zomer ook de beste periode om bronstig te zijn, want vrouwtjes nalopen, paren, andere mannetjes wegjagen,… kost enorm veel energie. Maar de draagtijd is maar ongeveer 5 maanden. In theorie zou dit willen zeggen dat na een paring in de zomer, de jongen in de winter geboren zouden worden. Dit kan natuurlijk niet, de jongen zouden het niet overleven. Daarom hebben reeën een uitgestelde zwangerschap. De paring gebeurt wel in de zomer, maar de jongen beginnen pas eind december te ontwikkelen, zodat ze in de perfecte periode geboren worden. Een uitgestelde zwangerschap vinden we bij heel wat andere dieren terug, zoals bij marterachtigen of vleermuizen. Reeën zijn echter de enige hertachtigen waar dit sterk staaltje evolutie voorkomt!