Reeën

Jonge reeën zijn nestvlieders

De periode mei/juni is voor een reemoeder de ideale periode om haar jongen te werpen. Er zijn overal frisse jonge kruiden en blaadjes te vinden die haar genoeg energie geven om de kalfjes, ook wel reekitsen genoemd, te voorzien van voldoende voedzame melk. Meestal worden er twee jongen geboren. Ze hebben dan al een warme vacht en open oogjes en worden open en bloot geboren, meestal in wat hoger gras.

Omdat reeën dus niet in een veilig hol worden geboren, zitten ze met een probleem. Hoe meer tijd de moederree bij haar jong doorbrengt, hoe groter de kans zou zijn dat roofdieren, zoals bijvoorbeeld vossen, de jongen zullen ontdekken. Daarom laat de moeder haar jongen zoveel mogelijk alleen. Slechts enkele keren per dag komt ze hen extra veel melk geven. Voor de jongen is het alleen zijn geen probleem. Hun vacht houdt hen warm, en de stipjes op hun rug imiteren de door het bladerdek dringende zonnestralen. Dit biedt de perfecte camouflage. Voor reeën is dit de beste manier om een zo groot mogelijke kans te hebben gezond en wel op te groeien.

Reekalf gevonden?
Omdat reekitsen meestal alleen zijn, is het perfect normaal dat je tijdens een wandeling een jong ree alleen ziet liggen. Ongetwijfeld is de moeder wel ergens in de buurt. Raak het jong dan ook zeker niet aan. Reeën hebben erg veel schrik van vreemde geuren, en wanneer reekalfjes te veel ‘besmet’ zijn met die vreemde geuren, kan het zelfs zijn dat de moeder hen in de steek laat! Hou daarom ook zeker de hond aan de leiband, want het zijn honden die elk jaar voor de meeste slachtoffers zorgen. Ook bij maaiwerkzaamheden is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Jonge reeën vertrouwen zo hard op hun camouflage, dat ze zelfs blijven liggen voor een aanstormende maaimachine. Met alle gevolgen vandien… Een jong ree is enkel in de problemen wanneer het vol hangt met vliegen, stinkt, of graatmager en helemaal verzwakt is. Dan is er wel hulp nodig, maar neem eerst contact op met een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren.