Kijk!

Wild Things reportages en filmpjes

Hier kan je onze zelfgemaakte natuurdocumentaires en reportages bekijken. Voor nog veel meer losse beelden kan je terecht op ons Youtube-kanaal of Facebookpagina.

Chimpansees in Oeganda

In Budongo National Park gingen we op zoek naar chimpansees (Pan troglodytes). Per toeval kwamen we uit op enkele dieren die net met succes een colobus-aap hadden bejaagd

 

Primaten in Zuid-Amerika: Doodshoofdaapjes!

Doodshoofdaapjes (of squirrel monkeys) zijn een van de meest opvallende apen van Zuid-Amerika. Ze zijn constant in beweging, op zoek naar insecten, vruchten, of ander lekkers.

 

Op de ochtend van 29 oktober 2023 spoelde een orca aan op het strand in De Panne. Het was de eerste maal dat voor de Belgische kust een mannetjesorca werd opgemerkt. Jammer genoeg overleed het dier vlak na het stranden. We konden een kijkje nemen bij het kadaver. De doodsoorzaak is voorlopig nog onbekend, maar het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen zal snel een autopsie uitvoeren.

 

In september zijn wolvenwelpen nog jong, speels en willen de wereld verkennen terwijl hun ouders (in het geval van de Limburgse wolven enkel de moeder) nog op jacht zijn. Net zoals bij jonge dassen, vossen of heel wat andere schemer- en nachtdieren, zijn jonge wolven in deze periode zelfs af en toe overdag actief. Heel normaal gedrag, en dit gedrag leverde dankzij camouflage op vlak van zicht, geur en geluid, en wat hulp van Welkom Wolf enkele mooie beelden op van één van de welpen!

Meer info: https://wild-things.be/wolven-in-vlaanderen/

 

Wildlife in juli (Voerstreek)

Ook in juli lukte het om weer een aantal boeiende soorten en gedragingen in beeld te brengen.

 

Wildlife in juni (Voerstreek)

Juni is een boeiende maand op vlak van wilde dieren. We trokken geregeld naar de Voerstreek, op zoek naar dassen, vossen en heel wat andere wilde dieren.

 

Hooitijd voor dassen!

In juni wordt er volop gemaaid en gehooid, en daar profiteren dassen vani! Het gemaaide gras warmt lekker warm op en zit vol met insecten. Tegelijkertijd kan het hooi gebruikt worden om de burchtkamers te bekleden.

Meer info: https://wild-things.be/dassen

 

Wilde kat op jacht!

We konden unieke beelden maken van een jagende wilde kat in de Belgische Ardennen! We filmden hoe de kat geruisloos over de sneeuw voortbewoog, oren gespitst richting de sneeuw om het geritsel van muisjes te ontdekken. Soms met succes, soms zonder succes! www.wild-things.be

Meer info: https://wild-things.be/wilde-kat

 

Wolf in Albertkanaal, Kuringen!

Begin januari 2022 sukkelde een wolf in het Albertkanaal ter hoogte van Hasselt, Kuringen. Dankzij waarnemingen op het meldpunt van Welkom Wolf konden we dit dier al een tijdje volgen en dus het laatste deel van zijn route reconstrueren. Bekijk een filmpje over die route, het vinden van de wolf, en het eerste onderzoek in het Natuurhulpcentrum. 

Meer info: https://wild-things.be/wolf-in-albertkanaal/

 

Sneeuwgorzen aan de Belgische kust!

Sneeuwgorzen (Plectrophenax nivalis) zijn de meest noordelijk broedende zangvogels ter wereld. Af en toe komen er vanuit het hoge noorden afgezakt om aan de Belgische kust te overwinteren. Wij zochten ze op, zowel aan onze kust als in Noorwegen! www.wild-things.be

 

De Europese hamster – Kritisch bedreigd

De Europese hamster (Cricetus cricetus) is het meest zeldzame zoogdier dat in ons land voorkomt. Door de intensieve landbouw staat de populatie onder druk. In Wenen daarentegen leeft een populatie die het erg goed doet op een wel heel unieke plek. Ontdek dit fascinerend diertje! 

 

Europese bidsprinkhanen in Limburg!

Een tijd geleden werd een kleine populatie Europese bidsprinkhanen gevonden in een Limburgs heide-gebied. Hoogstwaarschijnlijk is een zwanger vrouwtje per ongeluk meegereisd met vakantiegangers.

https://wild-things.be/europese-bidsprinkhaan/

Marmotten on the rocks!

Alpenmarmotten (Marmota marmota) zijn ongetwijfeld de meest schattige bewoners van de Oostenrijkse Alpen. Nu een nest van 4 jonge dieren geen melk meer krijgen van de moeder, moeten ze zelf hun kostje bijeenscharrelen. Nu, in de zomer, is dit geen probleem in dit fantastisch leefgebied!

Dassen en peren!

Je kan dassen met weinig méér plezier doen dan met een lekkere sappige peer. We trekken naar de Voerstreek en zien hoe dassen al redelijk vroeg hun burcht verlaten om te profiteren van een nabijgelegen perenboom.

Meer info en filmpjes over dassen, klik hier!

Draaihalzen filmen!

De draaihals (Jynx torquilla) is onze meest zeldzame spechtensoort. In de Belgische Ardennen proberen we een koppel te filmen dat een nest is aan het grootbrengen!

Meer hierover: https://wild-things.be/draaihalzen-filmen/

Wolven en koeien

Naar aanleiding van de aanval van een wolf op 2 (zieke) koeien en de commotie die hierrond ontstond, maakten we een filmpje over wolven en vee.

Meer hierover: https://wild-things.be/wolven-en-koeien/

Moederdas en haar jong

Half mei zijn jonge dassen al enkele maanden oud. Ze moeten de wereld ontdekken, en onder het toeziend oog van de moeder maken ze al kleine uitstapjes in de omgeving van de burcht. Gelukkig blijft er nog tijd over om te relaxen!

Capibara’s in Zuid-Amerika, meesters van de grassen!

We trokken naar El Palmar National Park en de Iberá wetlands om ’s werelds grootste knaagdier, de capibara, in beeld te brengen. Ontdek deze fascinerende dieren die leven in een van de meest indrukwekkende natuurgebieden op aarde!

Bronst edelherten in de Belgische Ardennen!

De bronst van de edelherten is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen van ons land. Gedurende een maand eten de mannen bijna niets, en zijn ze continu in de weer om hun harem bij elkaar te houden en andere herten weg te jagen…

Oranje rotshanen: baltsen in de jungle

Oranje rotshanen (Rupicola rupicola) zijn één van de meest bizarre vogels van de Surinaamse jungle. Elke dag komen de mannetjes samen aan de voet van Fredberg, een grote granietberg, om indruk te maken op de vrouwtjes. Deze balts is nog maar zelden gefilmd!

Oeverazen: zomerse sneeuw!

Elk jaar speelt er zich een spectaculair natuurfenomeen af in de Donaudelta: miljoenen oeverazen verlaten het water en gaan op zoek naar een partner!

Siezels en Izabeltapuiten op de Roemeense steppe

Op de Roemeense steppe leeft de siezel, een kleine grondeekhoorn. Tijdens het zoeken naar voedsel zijn ze constant op hun hoede. Izabeltapuiten profiteren van de siezels!

Moederdas en haar jongen

Wanneer ze de wereld beginnen te verkennen, worden deze jonge dasjes in de Voerstreek nauwlettend in de gaten gehouden door de moeder.

Wasbeer in de Ardennen

Deze wasbeer foerageert in een Ardens riviertje. Met succes, want hij krijgt een vis te pakken!

Bevers en hun vacht

Bevers hebben de meest dichte pels van alle zoogdieren. Maar die hebben ze niet zonder reden! Kijk hoe deze familie bevers in de Belgische Ardennen elkaar helpt bij het onderhouden van hun vacht.

Ardense bevers in de winter

Dankzij een goede voorbereiding in de herfst kunnen bevers profiteren van hun aangelegde voedselvoorraad. Onder water zwemmen ze af en aan om onder het ijs hun voedselvoorraad aan te spreken…

Vogels uit de Zweedse taiga

Een aantal beelden van enkele typische soorten uit de taiga: Taigagaai, Haakbek, Sperweruil, Korhoen.

Kraanvogels in Lac du Der

Elk voor- en najaar gebruiken tienduizenden kraanvogels het Franse Lac du Der als rustplaats tijdens hun trek naar de broed- of overwinteringsgebieden.

50 tinten herfst, de Ardennen op zijn wildst

De herfst is voor heel wat dieren een erg belangrijke periode. Nu is het voor veel grotere zoogdieren hét moment om zich voor te bereiden op de aankomende winter…

Nachtzwaluwen vangen in Nechisar National Park, Ethiopië

Tijdens een expeditie naar het afgelegen Nechisar National Park in Ethiopië probeerden we zoveel mogelijk nachtzwaluwen te vangen.

Jonge kerkuil krijgt muis

Een jonge kerkuil krijgt een verse muis….

Boomkikkers in Diepenbeek

Boomkikkers zijn aan een come-back bezig. Eén van de plekken waar ze het dankzij aangepaste beheerswerken terug goed doen, zijn de Dauteweyers in het Limburgse Diepenbeek.

Kweekcentrum poolvossen in Dovrefjell, Noorwegen

In Dovrefjell National Park in Noorwegen bevindt zich het enige kweekcentrum ter wereld voor de bedreigde poolvos. De jongen worden geherintroduceerd in het wild.

Edelherten in de Ardennen

In de Ardennen leven heel wat edelherten. Ik ging een poging wagen ze op beeld vast te leggen…

Op verkenning in de Viroin

De Viroin is één van de meest biodiverse regio’s van België.

Broedgeval oehoes in Bunsbeek

In de kerk van Bunsbeek (Vlaams-Brabant) broedt een koppel oehoes. De jongen van onze grootste uil zijn mooi te bekijken!

Wezeltje en knaagdieren…

Een wezeltje wordt ingezet als ecologische muizenjager om de woelmuizenpopulatie in een zuid-Limburgse fruitboomgaard onder controle te houden! Een mooie samenwerking tussen het Natuurhulpcentrum vzw en Proefcentrum Fruitteelt vzw!

Lepelaars ringen in de Antwerpse haven

In de Antwerpse haven broedt een unieke kolonie lepelaars. Vandaag worden ze door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek geringd…

Dassen in het verkeer

Het verkeer kan een grote impact hebben op de dassenpopulatie. Gelukkig worden er soms doeltreffende maatregelen genomen!

Een das wordt wakker

Enkele beelden van een das die na het verlaten van de burcht op voedseltocht trekt.

Paring visarenden in Limburg

Misschien het begin van het eerste broedgeval van visarend in België sinds meer dan 100 jaar!

Elanden in Biebrza, Polen

In Biebrza National Park in Polen, leeft een grote elandenpopulatie. Overal zie je hun sporen…

Watersnippen en waterral in de Gavers, Harelbeke

Enkele watersnippen en een waterral lieten zich mooi bekijken in Provinciaal Domein De Gavers in Harelbeke.

Rode wouw met een rugzakje

In het Natuurhulpcentrum kregen we een rode wouw binnen. We zenderden de vogel en kunnen hem nu dagelijks volgen!

Ethiopische wolven en reuzenmolratten

In de Ethiopische Bale Mountains gingen we op zoek naar de toppredator en zijn prooi: Ethiopische wolven (Canis simensis) en reuzenmolratten (Tachyoryctes macrocephalus).

Wildlife in Bialowieza, Polen

In Bialowieza leven heel wat spectaculaire dieren. Kijk hier mee!

Gemzen en alpensteenbokken in Hohe Tauern, Oostenrijk

Gemzen zijn op heel wat plekken te vinden in de Alpen. Alpensteenbokken zijn heel wat zeldzamer. In Nationalpark Hohe Tauern kan je ze vinden.

Een kleurrijk verhaal in verschillende tinten grijs

Mijn eerste wat langere film over het verhaal van een familie dassen in de prachtige Voerstreek.

Drieteenspecht in Oostenrijk

Een drieteenspecht (Picoides tridactylus) in Ramingstein, Oostenrijk.

Monniksparkieten aan nest in Ukkel, Brussel

Een kolonie monniksparkieten in Ukkel is druk bezig met de aanpassing van hun gemeenschappelijk nest…

Wolf in Gedinne, Namen

In juli 2011 werd tijdens opnames van Dieren in Nesten een wolf gefilmd in het Naamse dorpje Gedinne. Het was het eerste bewijs van de aanwezigheid van een wolf sinds meer dan 100 jaar!

Zes jonge dassen Natuurhulpcentrum bijna terug vrij

Zes jonge dassen werden in het Natuurhulpcentrum grootgebracht. Vooraleer hun definitieve vrijlating verblijven ze enkele maanden binnenin een grote omheining.

Ijsvogels in Bocholt

Enkele losse beelden van ijsvogels in een natuurgebied in Bocholt.

Bevers bijna klaar voor de winter

Deze beverfamilie in de Belgische Ardennen maakt zich klaar voor de komende winter.

Topnatuur in Limburg: dassen op zoek naar voedsel

Een familie dassen profiteert van een perenboom die zijn vruchten laat vallen. Regenwormen mogen ook deze nacht niet ontbreken op het menu!
Deze film behaalde prijzen op het Festival International Nature Namur en het Festival de l’Oiseau et de la Nature in Abbeville, Frankrijk.

Topnatuur in Limburg: jonge ringslangen in Maaseik

Een kleine reportage over het eerste vastgetelde broedgeval van ringslangen in Limburg!

Operatie buizerd in het Natuurhulpcentrum

Deze buizerd werd in het Natuurhulpcentrum geopereerd naar aanleiding van een dijbeenbreuk.

Wevers vangen in Nechisar, Ethiopië

Een team van biologen doet een poging wevers te vangen in het Nechisar National Park in Ethiopië.

Broedgeval bijeneters, Harelbeke

Een koppeltje bijeneters broedt op een nieuwe verkaveling in Harelbeke!

Jonge gierzwaluwen vrijlaten en herplaatsen

We kregen massa’s gierzwaluwen binnen in het Natuurhulpcentrum. Na enkele weken verzorging konden er een aantal terug worden vrijgelaten. Sommigen werden herplaatst in nestkasten in Kortessem.

Dassen zoeken naar voedsel

Dassen hebben in de Voerstreek keuze genoeg om aan voldoende voedsel te raken.

Beren in Roemenië

Een zoektocht naar Beren in Roemenië.

Muskusossen in Dovrefjell, Noorwegen

Muskusossen zijn erg spectaculaire dieren die leven in het hooggebergte van Noorwegen. We proberen ze te zoeken en te filmen.

Steun Wild Things!

Help ons onze inheemse natuur beter en meer in beeld te brengen. Steun Wild Things!