Opinie – Loslopende katten
Op deze blog post ik voornamelijk filmpjes van wilde dieren, maar omdat we aan het begin staan van een nieuw broedseizoen, wil ik het toch even hebben over de overal loslopende katten. Heel wat eerste zoogdiernesten, zoals hazen, konijnen en eekhoorns, zijn al geboren en de zangvogelnesten laten niet lang meer op zich wachten. Veel nieuw leven in aantocht, maar tegelijk neemt ook het aantal slachtoffers dat ten prooi aan loslopende katten valt, enorm toe. Jonge vogels die nog niet goed kunnen vliegen of zelfs hele nesten zangvogels, jonge konijntjes, haasjes of eekhoorntjes,… Allemaal lopen ze een groot risico terecht te komen in de klauwen van een kat, en de Vogelopvangcentra stromen dagelijks vol met deze katslachtoffers. Zelfs de kleinste wondjes veroorzaakt door de nagels van een kat zijn door de onvermijdelijke infecties meestal dodelijk…
En dat is zonde. Zonde omdat katten, hoe je het ook draait of keert, niet vrij horen rond te lopen.
“Maar katten die vogels pakken, dat is de natuur…”
Klopt niet helemaal. Voor de kat is het een natuurlijk gedrag, een instinct, om te jagen op kleinere dieren, dus voor de kat is het, inderdaad, de natuur. Maar een kat hoort niet thuis in de natuur, en dat is nu net het punt. Een kat is een gedomesticeerd huisdier, en heeft helemaal niets te maken met bijvoorbeeld de zeer zeldzame Europese wilde kat, die bij ons enkel in het zuiden van het land te vinden is. Een huiskat (of een zwerfkat of een verwilderde kat) is even (on)natuurlijk als een kanariepietje, grasparkiet, ezel of hond die in onze natuur rondloopt. Simpelweg omdat een kat gewoon geen wild dier is. Maar wel een dier dat gemiddeld 4-18 vogels en 8-21 kleine zoogdieren per jaar kan doden. In België leven volgens de meest recente schattingen een 2 miljoen katten. Tel maar uit…
Zwerfkatten, die afkomstig zijn van loslopende huiskatten of gedumpte katten, doden per jaar zelfs 23-46 vogels, en 129-338 kleine zoogdieren per jaar!
“Mijn kat eet geen vogels”
Het is niet omdat er niet geregeld dode dieren aan de voordeur liggen, dat de kat niet jaagt op vogels of muizen. Integendeel. Zoals al gezegd zal een kat instinctief jagen, dat is ZIJN natuur (niet DE natuur!!). Uit onderzoek met cameraatjes die aan de nek van de kat werden bevestigd, blijkt dat katten minder dan 1 prooi op 4 mee naar huis nemen, de rest laat hij gewoon liggen of eet hij ter plekke op. Je moet er eigenlijk van uitgaan dat elke kat jaagt, het is nu eenmaal een roofdier.
“Mijn kat is ongelukkig als hij binnen zit, want in de natuur heeft hij een groot leefgebied”
Dat is een vaak gebruikt argument, maar ik ben er zeker van dat mits wat doorzettingsvermogen élke kat perfect in staat is om binnen te leven. Enkel katten die jarenlang als een zwerfkat buiten hebben geleefd, zullen zware aanpassingsmoeilijkheden hebben, maar een heel groot deel van zelfs deze dieren zullen uiteindelijk ook in staat zijn om binnen te leven. En nu loop ik het risico om kattenliefhebbers tegen de schenen te schoppen, maar ik heb véél liever een kat die een heel klein beetje gefrustreerd is, dan zoveel vogels en kleine zoogdieren die dood zijn…
Bovendien moeten we niet lang met de auto rijden om te zien hoe het vrij rondlopen uiteindelijk vaak afloopt. Overal liggen er platgereden katten langs de weg, allemaal katten waarvan de eigenaar dacht dat hun kat veel gelukkiger zou zijn als hij vrij zou kunnen rondlopen…
Het is waar dat Europese wilde katten een groot leefgebied hebben, maar een huis- of zwerfkat ís geen wild dier, het is een kweekvorm die niks meer te maken heeft met de wilde kat. Net zoals een hond ook nog amper iets te maken heeft met een wolf. Trouwens, wolven hebben in de natuur veel grotere leefgebieden dan wilde katten, en iedereen zou het absurd vinden om zijn hond zomaar overal los te laten lopen.
Er zijn ook voorbeelden genoeg van fantastisch gebouwde kattenvolières, of afgesloten veranda’s waar katten alle ruimte hebben, zonder schade te kunnen toebrengen aan onze natuur.
“Er zijn grotere problemen voor de natuur dan katten”
Inderdaad, er zijn grotere problemen voor de natuur dan katten. Véél grotere problemen, spijtig genoeg. Denken we maar aan de vernietiging van de habitats, opwarming van de aarde,… We moeten het kattenprobleem niet overschatten, maar zéker ook niet onderschatten. Het gaat hier over tientallen miljoenen katslachtoffers per jaar, enkel en alleen in België! Aan elk probleem waar we iets aan kunnen doen, moeten we iets proberen te doen.
De zwerfkatten binnenzetten is onmogelijk. Er zijn er gewoon veel te veel. Hopelijk halen de sterilisatiecampagnes die katten vangen, steriliseren en terug vrijlaten iets uit, maar als élke katteneigenaar ten miste zijn eigen kat al zou binnenhouden, redden we op die manier al miljoenen dieren elk jaar én voorkomen we dat er zwerfkatten bijkomen.
Volgens de wet ben je niet verplicht je kat binnen te houden, maar als katteneigenaar maak je zelf de keuze.
Ofwel laat je je kat buiten lopen, en stel je het dierenwelzijn (wat ook al te betwijfelen valt!) van één enkele kat die niet in de natuur thuishoort bovenop het leven van zovele dieren die wél in de natuur thuishoren, mét het risico dat de kat doodgereden wordt.
Ofwel ga je als verantwoordelijke katteneigenaar je kat binnenhouden, zoals het eigenlijk hoort bij een huisdier dat van jou is. Je voorkomt tientallen nodeloze katslachtoffers én een doodgereden huiskat.
Voor mij, als natuurliefhebber, is de keuze snel gemaakt. Wilt dit zeggen dat ik iets tégen katten heb? Absoluut niet, integendeel. Maar ik heb wel iets vóór wilde dieren. En daarom vind ik dat een kat binnen hoort.