Het Amazonewoud in Zuid-Amerika

Het regenwoud in Zuid-Amerika is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld. Al enkele malen trokken we naar daar om de fascinerende dierenwereld te leren kennen, én in beeld te brengen. Vooraleer we deze pagina uitbreiden met extra info over het regenwoud, toch al een voorsmaakje met een aantal typische regenwoudbewoners. We organiseren ook af en toe voordrachten over het regenwoud, ideaal als introductie voor natuurverenigingen of reisorganisaties die van plan zijn om naar het regenwoud te trekken. Meer info vind je hier.

1. Witgezicht-saki’s (Pithecia pithecia)

Witgezicht-saki’s zijn een van de meest opvallende primaten van het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Beide geslachten zien er helemaal anders uit. Jammer genoeg worden ze soms gevangen om ze als exotisch huisdier te houden…

2. Drievingerige luiaard (Bradypus tridactylus)

De drievingerige luiaard  kom je niet vaak tegen in de jungle. Zijn geweldig trage manier van leven, gecombineerd met de groenige schijn veroorzaakt door algen, maakt dat hij perfect gecamoufleerd is tegen roofdieren.

3. Agoeti’s (Dasyprocta leporina)

In de Surinaamse jungle gaan we op zoek naar agoeti’s (Dasyprocta leporina). Met hun vlijmscherpe snijtanden kunnen ze zelfs de hardste noten openkrijgen.

4. Grijsvleugeltrompetvogels (Psophia crepitans)

Grijsvleugeltrompetvogels (Psophia crepitans) zijn uniek gevormde vogels die rondstruinen op de bodem van het regenwoud. Ze leven in familiegroepen, en zijn berucht om hun mogelijkheid om op slangen te jagen. Daarom worden ze lokaal soms als huisdier gehouden…

5. Mieren en miervogels

Trekmieren of army ants hebben geen permanent nest, maar trekken als een agressieve kolonie doorheen het regenwoud. Elk insect dat zich op hun pad bevindt, wordt opgevreten. De wegvluchtende insecten vormen dan weer het voedsel van miervogels of ant-birds, die de kolonie mieren permanent volgen.

6. Vruchten in de jungle

Een boom die vruchten draagt is een droom voor heel wat diersoorten. Vruchten bevatten veel energie, maar zijn niet altijd beschikbaar. Wanneer er zich dus ergens een zogenaamde ’tijdelijke voedselbron’ bevindt, trekt dit heel wat leuke dieren aan…

7. Oranje rotshanen (Rupicola rupicola)

Oranje rotshanen zijn één van de meest bizarre vogels van de Surinaamse jungle. Elke dag komen de mannetjes samen aan de voet van Fredberg, een grote granietberg, om indruk te maken op de vrouwtjes. Deze balts is nog maar zelden gefilmd!