Lynx (lynx lynx)

De lynx wordt ook wel het ‘spook van het bos’ genoemd, en weinig dieren zijn zo moeilijk te spotten als Europa’s grootste katachtige. Naast de Euraziatische lynx, leeft er een tweede lynxensoort, de Iberische lynx of de pardellynx, in enkele gebieden in Spanje en Portugal. 

Met heel veel geluk konden we in Polen deze lynx spotten…

Dieet van de lynx

Lynxen zijn net als wolven toppredatoren. Ook net als wolven zijn reeën hun favoriete prooi. Maar daarnaast bejagen ze nog heel wat andere dieren. Hazen, konijnen of vossen staan ook op het menu en in landen waar ze voorkomen zelfs kor- of auerhoenen, rendieren, gemzen en zelfs elanden. In de winter, wanneer er minder dekkingsmogelijkheden zijn, is het aandeel ree net iets groter dan in de zomer.

Logischerwijs staan ook landbouwdieren soms op het menu. Zeker schapen vallen soms ten prooi aan lynxen, hoewel lynxen toch een voorkeur schijnen te hebben voor wilde prooien. Zelfs in gebieden waar relatief weinig reeën voorkomen, is het aandeel aan schapen klein.

Lynxen in België

Al ruim 20 jaar zijn er al aanwijzingen (meestal onbetrouwbare, soms meer betrouwbare) geruchten dat er in België af en toe lynxen voorkomen. In 2012 maakten we er met het één-programma ‘Dieren in Nesten’ zelfs een hele rubriek over: Operatie lynx. We konden tijdens deze reeks wel de allereerste beelden maken van een wolf in België, maar beelden van een lynx maken lukte niet.

In de Voerstreek waren er in de jaren ’90 enkele echt betrouwbare waarnemingen. Sporen werden gevonden, en enkele ree-kills waarbij een lynx waarschijnlijk de dader was. Een tijd later, rond 2006, werd er zelfs een paringsroep gehoord in dezelfde regio, en werd verschillende keren een lynx gezien.

Op 3 november 2017 konden twee politie-agenten in de Voerstreek een vermoedelijke lynx filmen met hun gsm. De beelden waren niet echt van goede kwaliteit, en werden naar heel wat specialisten gestuurd. Opvallend was dat de onderzoekers die heel wat veldervaring hadden met lynxen in het wild het dier classificeerden als een lynx. Onderzoekers die heel wat kennis hebben over de lynx, maar weinig veldervaring, waren dan weer veel voorzichtiger.

Hoedanook, op 27 augustus 2020 was het dan zover. Maarten Cuvelier slaagde erin om in de vallei van de Semois een lynx op een trailcam vast te leggen! En niet zomaar een wazige zwart-witfoto, maar een perefcte kleurenfoto, gemaakt om 6u30 ’s morgens. In diezelfde regio waren al langer aanwijzingen dat een lynx er zich schuil zou houden. In februari van hetzelfde jaar waren verschillende betrouwbare waarnemingen. Dit betekent dat de lynx waarschijnlijk daar zijn territorium heeft. Zowel in Frankrijk als in Duitsland zijn herintroductieprogramma’s bezig. De kans is groot dat het Belgische dier een nakomeling is van geherintroduceerde dieren.

 

Lynx in de Semois-vallei –  Trailcamfoto van Maarten Cuvelier