Poolvossen

Kweekprogramma in Noorwegen en herintroductie

Tijdens het zoeken naar muskusossen in Dovrefjell National Park in Noorwegen merkten we plots enkele grote omheinde terreinen op. Het bleek een kweekcentrum te zijn voor de bedreigde poolvossen! We zijn er naartoe gewandeld, en hebben aangebeld met de vraag om wat extra uitleg te krijgen.
In het wild zijn we ze spijtig genoeg niet tegengekomen, maar in de 9 grote kooien konden we er af en toe een zien lopen. De jongen worden zowel in Noorwegen als in Zweden terug uitgezet in de natuur. Dit is nodig, aangezien het niet zo goed met hen gaat. Eén van de redenen van hun achteruitgang is de opwarming van de aarde. Hierdoor verschuift de boomgrens wat naar boven, waardoor de gewone Europese vos zijn leefgebied kan uitbreiden. Omdat de gewone vos de poolvos kan wegconcurreren, gaat dit natuurlijk ten koste van deze laatste.

Maar het kweekprogramma heeft succes. In succesjaren worden meer dan 70 jongen geboren. Bij alle dieren wordt een chip ingeplant, en er zijn al meldingen geweest van dieren die in Zweden werden vrijgelaten, na enkele jaren terug opdoken in het Noorse Dovrefjell! Op verschillende locaties worden voederplekken gemaakt waarbij de dieren door een kleine tunnel moeten. In die tunnel zit dan een chiplezer zodat het doen en laten van de vrijgelaten dieren zo goed mogelijk kan gevolgd worden. Wel is het oppassen voor de veelvraten, die die voederplekken soms durven slopen!