Dat er veel interesse is in het almaar langer en boeiender wordend wolvenverhaal in Limburg werd ook afgelopen weekend weer duidelijk tijdens enkele wolvenwandelingen die we met Welkom Wolf organiseerden in Hechtel-Eksel. Na 4 keer uitstellen door Corona, konden de wandelingen door de recente versoepelingen eindelijk doorgaan. Om alles Coronaproof en volgens de regels te organiseren, werden 6 wolvengidsen opgetrommeld.

Deze wandeling startte aan Brouwerij ‘De Logt’ in Hechtel-Eksel. Dit is een relatief kleine brouwerij die onder andere het Naya-bier produceert, een lekker blond bier gebrouwen naar aanleiding van het verdwijnen van wolvin Naya. Zij kwam eind 2017 in Limburg toe, en was daarmee de eerste gevestigde wolvin in ruim 200 jaar. Na het werpen van haar eerste nest verdween ze plots van de radar, en daarmee ook haar jongen.

​Tijdens een wolvenwandeling is het uiteraard niet de bedoeling om wolven te zien. Daarvoor is de kans te klein.  Maar we bevinden ons wel aan de rand van het militair domein, middenin wolventerritorium. En ondanks die extreem kleine kans om een wolf te spotten, toch is het gevoel dat je in theorie achter elke bospad-bocht een wolf zou kunnen tegenkomen, heel speciaal. Geen wonder dat het natuur-toerisme in Oost-Duitsland erg is toegenomen sinds de aanwezigheid van de wolf. Onderweg geven we tekst en uitleg over de lokale wolvenpopulatie, de voordelen van de aanwezigheid van de wolf, maar ook de uitdagingen die zich stellen wanneer wolven zich ergens vestigen. De focus ligt op de wolf, maar uiteraard proberen we mogelijkheden te grijpen om het ook over andere dieren te hebben. Een geparkeerde mobilhome waaruit tijdens het passeren een enorm hoge pieptoon weerklonk, geproduceerd door een ultrasoon geluidstoestel, duidde op de aanwezigheid van een steenmarter onder de motorkap. De vele veegsporen van het gewei van reeën en de talrijke wroetsporen van everzwijnen naast de bospaden waren alvast een goede aanleiding om het te hebben over de favoriete prooien van wilde wolven. Een lokale schapenweide zonder preventieve maatregelen gaf ons dan weer een kans om te tonen hoe je schapen vooral niét moet houden in het midden van een wolventerritorium,…

De reacties waren alvast erg positief, en ondertussen tellen we af naar de volgende wolvenwandelingen. Interesse? Check dan de website van Welkom Wolf!

Foto’s wandeling (Arie-Jan Korevaar)