‘Een wolf!’ Na verschillende ochtenden en avonden urenlang postvatten op een uitkijkpunt, riep deelneemster Viviane de verlossende woorden. Dat de wolf op een afstand van maar liefst 1.5km passeerde maakte niet uit, eindelijk zagen we het dier waar het tijdens de twee wolvenstages in de Oost-Duitse Lausitz-regio om draaide! Hoewel deze waarneming al fantastisch was, moest het beste nog komen. Plots werden drie wolven ontdekt rond een zanderig begroeid eilandje in de open vlakte. Tussen de begroeiing zat een everzwijnenmoeder met haar jongen, en nu het zwijn wakker was, schoten de wolven in actie. Als echte roofdieren draaiden ze rond het eilandje, in de hoop een zwijnenjong te pakken te krijgen. Maar aan de jongen van een gezonde everzwijnenmoeder kom je niet zomaar! Elke keer een wolf te dichtbij kwam, deed de moeder een uitval, en moesten de wolven afdruipen. Wat een fantastische waarneming!

Kennis opdoen!
Het hoofddoel van de twee wolvenstages die we begeleidden voor Starling en Welkom Wolf was echter niet het spotten van wolven, maar het vergaren van nuttige en bruikbare informatie.
Nu er al ruim een jaar twee wolven in ons land vertoeven, is er enorm veel interesse in de wolf als soort, en het samenleven met de wolf in het algemeen. Logischerwijs is er in Belgë nog niet zo heel veel ervaring met het samenleven met wolven, en dit leidt tot heel wat misverstanden en onzekerheden die jammer genoeg nog wat extra gevoed worden door foute beweringen vanuit bepaalde sectoren.

Maar in Oost-Duitsland is die kennis en ervaring er wel. Ongeveer 20 jaar geleden zaten ze daar in dezelfde situatie als wij nu. Starling en Welkom Wolf hadden de top van de Duitse wolvenkenners kunnen strikken om ons gedurende de twee stages volledig onder te dompelen in de fascinerende wereld van Europa’s meest controversiële roofdier. Onze gidsen hebben jarenlange ervaring met wolvenonderzoek en conflictmanagement, allemaal gepassioneerd, maar wel met een goede dosis realisme. Erg belangrijk in het wolvenverhaal!

Nu in Oost-Duitse Lausitz-regio al zo lang wolven voorkomen, is het duidelijk geworden dat de vooroordelen die er eerst heersten, volledig ongegrond waren. Er is nog niemand aangevallen, kinderen spelen nog altijd veilig in bos en niet alle andere dieren zijn opgevreten door wolven. Integendeel, de meeste mensen hier hebben nog nooit een wolf gezien en de wildpopulatie doet het uitstekend.

Wél zijn er, net zoals bij ons, soms conflicten met schapenhouders. Een deel van de stage ging daarom natuurlijk over de verschillende methodes om schapenweides wolven-proof te houden. We kregen alle uitleg over schapennetten, vijfdraadsrasters, Pyreneese berghonden, stroomdraden,… Ondertussen is er wel een generatie jonge Oost-Duitsers die nooit anders heeft geweten dat er wolven voorkomen. Voor hen is het dan ook een evidentie om maatregelen te nemen om bijvoorbeeld schapen te beschermen.

Binnen en buiten…
Tijdens enkele boeiende presentaties kwamen we alles te weten over de ecologie van Europese wolven en de manieren waarop we ermee kunnen samenleven. De hoofdprooi vormt hier ree, everzwijn en edelhert (de volgorde van belangrijkheid hangt af van het voorkomen van deze soorten in de specifieke gebieden), en behalve het edelhert is dit bij ons in Limburg ook zo.
Naast voordrachten werd heel wat tijd gespendeerd in het veld. Tijdens enkele wandelingen leerden we hoe we sporen konden herkennen, en opvallend was de grote hoeveelheid uitwerpselen die we vonden. Wolven gebruiken de zanderige paden die de gebieden doorkruisten, en op elk kruispunt van 2 wegen vonden we wel een drol die hun territorium moest markeren. Maar met alleen maar kijken naar sporen en uitwerpselen zijn we niet zo veel. De wetenschappers leerden ons de juiste technieken aan om wolvensporen nauwkeurig op te meten en te fotograferen, en om wolvendrollen op de correcte manier te verzamelen in alcohol, zodat nadien een DNA-analyse mogelijk is.

Nieuwe wolvenstages
Het concept van de wolvenstages was een schot in de roos, en binnenkort organiseren we weer nieuwe stages. Meer informatie over de timing en prijs kan je binnenkort terugvinden op de website van Starling en Welkom Wolf.

Reporter Bart Husson van TV Limburg volgde ons tijdens de eerste stageweek, en maakte onderstaande reportages: