Gisteren was ik te gast in de studio’s van TV Limburg naar aanleiding van een voordracht van Landschap vzw over de terugkeer van de wolf.
De laatste jaren zijn de wilde wolvenpopulaties sterk aan het uitbreiden, en duiken solitaire dieren en/of zelfs volledige roedels op in nieuwe leefgebieden. Omdat wolven op korte tijd enorme afstanden kunnen afleggen en ze nu op minder dan 200km van de Belgische grens zijn genaderd, is het niet onmogelijk en zelfs heel waarschijnlijk dat wolven hier vroeg of laat ook zullen opduiken. Het bewijs is er al, in 2011 konden we met Operatie Lynx in “Dieren in Nesten” de eerste Belgische wolf in meer dan 100 jaar filmen met een trailcam.

Dat de wolf het zo goed doet heeft verschillende redenen. Enerzijds zijn wolven door hun mobiliteit in staat op korte termijn nieuwe gebieden te bereiken, maar nu krijgen ze tenminste ook wat kansen in die nieuwe gebieden. Vroeger, toen de waarde van een kip of schaap veel hoger lag, en mensen moesten leven van hun paar kippen, schapen of geiten, werd elk roofdier dat ergens opdook vergiftigd, afgeschoten, er werden klemmen gezet,… waardoor roofdierpopulaties sterk waren afgenomen.

Wolf4 Wolvenspoor in Polen

Tegenwoordig hebben mensen een heel ander beeld van roofdieren, en beseffen ze dat roofdierpopulaties superbelangrijk zijn voor ecosystemen waardoor de roofdieren terug het respect krijgen dat ze verdienen. Enkel jagers, die zichzelf nochtans “natuurbeschermers” durven noemen, beseffen dit nog niet en proberen op allerhande manieren met de meest waanzinnige argumenten de reputatie van roofdieren nog verder naar beneden te halen. Spijtig genoeg zijn sommige beleidsmakers (lees ministers) nogal naïef en gaan ze hier helemaal in mee, kijk maar naar het compleet negeren van wetenschappelijke argumenten over de vos…
Een ander voordeel voor wolven is de toename van groot wild, als reeën, edelherten, everzwijnen,… In heel Europa stijgen de aantallen, en die vormen dan weer ideale prooidieren voor wolven. Meer voedsel, en meer leefgebied door de plattelandsvlucht komt de wolf dus zeker ten goede.

TV Limburg – Terugkeer van de wolf from Frederik Thoelen on Vimeo.

Allemaal goed en wel, natuurbeschermers zijn opgetogen op de opgang van de wolf, maar vele mensen hebben van nature een schrik van wolven. Logisch, de wolf begint door de talrijke mythes en sprookjes al met een zware achterstand, en daarom organiseert Landschap vzw over heel Vlaanderen voordrachten om wat meer duiding te geven. Hoe meer mensen beseffen dat de terugkeer van de wolf een absolute zegen en géén vloek is, hoe meer mensen de wolf met open armen gaan ontvangen. En daar wil elke natuurliefhebber toch aan meewerken!