Wolf Billy beroert al een tijdje de gemoederen. Zijn passage in Nederland ging niet onopgemerkt voorbij, en ook bij zijn aankomst in België werd duidelijk dat Billy niet vies is van kleinvee.

Eerste koe

Maar Billy ging verder. Op 10 juni beet hij een koe dood in Berlaar. In normale omstandigheden is het echter zo goed als onmogelijk voor een solitaire wolf om een koe dood te bijten. Al snel werd duidelijk dat het geen normale situatie was. De koe had last van de zogenaamde ‘kalfsziekte’, een aandoening waarbij een pas bevallen koe tijdelijk amper kan bewegen door een plots calciumtekort. Een nieuwsbericht hierover is hier terug te vinden.

Tweede koe

In de nacht van zondag 28 op maandag 29 juni was het weer zover. Billy viel opnieuw een koe aan, dit keer in een stal in Berlaar. De koe moest door de opgelopen verwondingen worden afgemaakt. Zoals te verwachten ging het ook hier om een zieke koe. Omdat de wolf een stal was binnengedrongen, sloeg de paniek toe. ‘Een stal binnendringen‘ klinkt bijna alsof de wolf stiekem deuren heeft opengedaan en naar binnen is geslopen, terwijl het eigenlijk ging om een open stal waar koeien door een enorme opening makkelijk binnen en buiten kunnen lopen. Een wolf dus ook. Een nieuwsbericht over dit voorval vind je hier.

Er werden heel wat onwaarheden verteld, en zelfs de koepelorganisaties als bijvoorbeeld de Boerenbond deden amper moeite om hun leden uit te leggen dat dit wel extreme uitzonderingen zijn. Dit valt eigenlijk niet goed te praten. Je kan wel voor of tegen de wolf zijn, maar als koepelorganisatie zou de Boerenbond toch tenminste zijn leden eerlijke en in zijn context geplaatste informatie mogen geven. Uiteindelijk betalen de leden jaarlijks 200 euro lidgeld…

Enfin, de onterechte paniekreacties werden rondgestrooid, de jagers deden er traditioneel nog een stevige schep bovenop, dus vonden we dat we toch een kleine boodschap de wereld moesten insturen. Een boodschap met correcte, op ervaring gebaseerde informatie. We maakten een filmpje, en met succes. Het filmpje werd honderden keren gedeeld en duizenden keren bekeken. Hopelijk kunnen we op die manier toch voor een aantal mensen wat duidelijkheid brengen over wolven en vee…

Meer info over wolven: https://wild-things.be/wolven/

Meer info over wolven in Vlaanderen: https://wild-things.be/wolven-in-vlaanderen/

Je kan het filmpje hieronder bekijken: