Vanmorgen vernamen we dat er voor het eerst écht bewijs is van de aanwezigheid van de wolf in Vlaanderen. We kunnen nu nog niet zeggen dat ‘wolven voorkomen in België’, maar deze waarneming, gecombineerd met de wolf die we enkele jaren geleden konden filmen in Gedinne en de recente waarnemingen van wolven in Nederland, maken wel duidelijk dat de wolf op het punt staat terug te keren.

Deze wolf konden we in 2011 filmen in Gedinne, Namen.

Een gefilmde wolf in 2011 in Gedinne, enkele zichtwaarnemingen en verkeersslachtoffers in Nederland, en een almaar groter aantal roedels in Duitsland, heel lang kon het niet meer duren vooraleer ook in Vlaanderen het eerste signaal van de aanwezigheid van een wolf moest opduiken.

En nu is het zover. Het eerste zwart op wit bewijs van de aanwezigheid van een wolf is er! Ook al kunnen we zeker en vast nog niet spreken van een definitieve terugkeer, toch kunnen we als natuurliefhebbers niet anders dan erg blij zijn met deze signalen.

Vooroordelen

Spijtig genoeg echter moet de wolf nog heel wat vooroordelen met zich meedragen. Na het filmen van de wolf in Gedinne, waren er kinderen die van hun ongeruste ouders niet meer in bos mochten spelen! Absurd natuurlijk, want zelfs mensen die middenin gebieden met de grootste wolvenpopulaties in Roemenië of Spanje wonen, hebben meestal nog nooit een wolf gezien! Ook de meeste wolvenwaarnemingen op andere plekken zijn toevallige waarnemingen via trailcams, doodgereden dieren,… Zichtwaarnemingen komen maar zelden voor.

En gevaarlijk zijn ze al helemaal niet. Toch wordt dit soms nog altijd als argument gebruikt om te jagen op wolven. Ook bij ons worden als het om roofdieren gaat nog altijd grove leugens gebruikt om de jacht erop goed te praten. Kijk maar naar de vos, waar zo goed als elk argument dat gebruikt wordt om erop te jagen, wetenschappelijk gezien pure onzin is. En toch gebruiken zelfs beleidsmakers die argumenten…

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel, en het is belangrijk om mensen te duiden op de belangrijkheid van grote roofdieren in een gezond ecosysteem. Het zijn zij die populaties prooidieren in toom houden, en zo het hele ecosysteem gezond houden.

Voordracht "De Big 5 van Europa"

Ontdek Europa’s meest spectaculaire dieren!

Limburgse wolf

De nu waargenomen wolf stak op 2  januari de Nederlands-Belgische grens over in Bocholt, ter hoogte van de moerassen van het Kempen-Broek! Hij had er al een lange reis opzitten, want Kerstdag 2017 kwam hij vanuit Duitsland Noord-Nederland binnengewandeld. Gedurende die dagen heeft hij dus heel Nederland doorkruist. Sinds zijn aankomst in Bocholt heeft de wolf niet stilgezeten, en is hij al doorgetrokken tot Beringen en de buurt van het militair domein in Leopoldsburg!

CSI

Dat we dit zo gedetailleerd weten, komt door het feit dat de wolf een zender draagt. Duitse wetenschappers volgen de wolvenpopulatie van nabij op en om de precieze routes te achterhalen die de wolven afleggen, worden een aantal wolven dus voorzien van een zender. Dit is trouwens niet het enige dat er gedaan wordt om de verspreiding van wolven precies op te volgen. Er worden zoveel mogelijk DNA-stalen genomen. Dit kan via haartjes, uitwerpselen, aangereden dieren,… Op die manier kan men precies achterhalen welke wolven familie zijn van mekaar, en hoe de wolven zich verspreiden. In Nederland werden bijvoorbeeld in 2015 enkele schapen doodgebeten. Aan de hand van speekselresten aan het schapenkadaver, en het daaruit gehaalde DNA, kon men eerst en vooral zien dat een wolf de dader was, maar de onderzoekers konden zelfs precies achterhalen dat de dader een jonge wolf was, afkomstig van een roedel ‘Munster’ uit de Duitse regio Hamburg-Bremen. Een beetje CSI dus!

Erg interessant allemaal, en hopelijk kunnen we het parcours van ‘onze’ wolf dankzij die zender nog een hele tijd volgen!

Een tijdje geleden hebben we met Het Belang van Limburg een reportage gemaakt over de terugkeer van de wolf. Je kan die reportages hier bekijken:

Wolven in Oost-Duitsland (1)…

Wolven in Oost-Duitsland (2)…