WOLF IN DE TUIN?!
Iedereen die af en toe buiten rondwandelt, weet dat reeën schuw zijn. Maar iedereen die af en toe buiten rondwandelt heeft ongetwijfeld wel al eens een ree mooi kunnen observeren zonder dat het dier onmiddellijk wegloopt.
Jaarlijks vangen we in het Natuurhulpcentrum 150 reeën uit tuinen, die zelf de uitgang niet meer terugvinden.
Rij je met een auto langs een op een paaltje zittende buizerd, dan blijft het dier vaak mooi zitten. Stap je uit de auto, dan vliegt de buizerd meestal weg.
Bijna wekelijks krijgen we toffe trailcambeelden van vossen of dassen die in een tuin rondlopen. Meestal ’s nachts, soms ook in de late ochtend of vroege avond.
Allemaal heel normale gebeurtenissen die zich af en toe voordoen, en die mensen de unieke kans geven om een glimp op te vangen van een wild dier. Niemand die er ook maar aan denkt dat die dieren plots ’tam’ geworden zijn, of hun schrik van mensen hebben verloren.
Maar als identiek hetzelfde gebeurt bij een wolf, dan staat (bij sommige mensen!) de wereld op zijn kop, gaan kinderen aangevallen worden of zijn het plots tamme wolven.
Jammer dat sommige mensen zo extreem schrik hebben van dieren, zo ver van de natuur verwijderd staan, of gewoon bij gebrek aan beter dit soort situaties willen misbruiken om de wolf in een slecht daglicht te stellen.
Aan die schrik kunnen we iets doen door naar de praktijk te kijken (blikseminslagen, aanvallen van bronstige edelherten of accidentele jachtslachtoffers zijn extreem zeldzaam, maar komen wel véél vaker voor dan aanvallen van wolven op mensen), aan ver van de natuur staan kunnen we iets doen door degelijke educatie te geven, wolveninfo-avonden te organiseren,.. Maar aan mensen die de wolf doelbewust in een slecht daglicht plaatsen, daar kunnen we niets aan doen, die zul je altijd en overal hebben. Geen probleem, zij zijn tegelijkertijd wel een mooi bewijs dat wolven hier perfect thuishoren. Anders is overdrijven en liegen niet nodig…