Het was al een tijdje geleden, maar afgelopen week trok ik nog eens naar de streek rond Houffalize in de Belgische Ardennen. Bedoeling was het filmen van vossen. In deze tijd is het immers de paartijd (‘ranstijd‘) en dan zijn vossen wel vaker overdag actief. Zeker nu er hier en daar sneeuw lag, leek het de ideale dag. En dat was het ook. Al na enkele minuten vond ik de eerste vos in een open weide aan een bosrand. In diezelfde weide foerageerden honderden kramsvogels, ook leuk om te zien. 

Maar het hoogtepunt kwam namiddag. Ik ging even langs bij Jorn (natuurgidsardennen.be). Vanuit zijn nieuw huis zagen we in de verte een schim bewegen. We namen onze verrekijker erbij, en het bleek te gaan om een Europese wilde kat! Het prachtige dier ging van de ene weide naar de andere in de hoop wat muizen te kunnen bejagen.

Toen de kat even uit het zicht was, kroop ik snel achter een stapel hout, en dan was het niet lang wachten vooraleer de kat terug in de weide recht voor mij op jacht ging. Eerst van veraf, maar langzaamaan bewoog het dier zich meer en meer mijn richting uit. Tot de kat op slechts enkele tientallen meters voor mij zat! Alle kenmerken waren goed te zien, en af en toe bleef de kat stokstijf staan, oren gespitst, duidelijk gefocust op iets onder de sneeuw. Met de typische kattenspring lukte het geregeld om een muis onder de sneeuw te pakken te krijgen!

Wilde katten zag ik al vaker in de Ardennen, maar buiten een aantal beelden van heel veraf, lukte het mij nog nooit om echt goede beelden te maken. Tot nu. Bekijk het filmpje hieronder!