WezeltjeIn de zuid-Limburgse fruitstreek hebben fruitboeren geregeld te kampen met een woelmuizen of -rattenplaag. De knaagdiertjes vreten aan de wortels van de fruitbomen, en die kunnen hierdoor zelfs afsterven. Het gebruik van vergif is niet effectief, én er is een enorm risico om ook andere (roof)dieren te treffen. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Daarom voert het Proefcentrum Fruitteelt vzw onderzoek naar ecologischere alternatieven. In heel wat boomgaarden vind je tegenwoordig al torenvalk- of steenuilkasten. Eenmaal bezet, kunnen deze roofvogels een oplossing bieden, maar dit is niet altijd genoeg. Verstoppen de muizen of ratten zich in hun zelfgegraven pijpen, dan kunnen de roofvogels al niet meer aan hun prooi.

Wezeltjes kunnen dit wel. Een wezel is een roofdiertje dat er wat uitziet als een uitgerokken muis, en is zo klein dat hij de muizen zelfs ín hun holen kan achtervolgen. Klein maar dapper, want ze kunnen zelfs konijnen aan! Gemiddeld pakt een wezelvrouwtje elk jaar een 1.200-1.800 woelmuizen, dus dit kan toch een behoorlijke impact hebben. Wezels komen echter niet vanzelf, en daarom moeten eerst schuilmogelijkheden gemaakt worden: takken- of stenenhopen kunnen dienst doen, maar ook speciale wezelkastjes waarin ze hun nestje kunnen maken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In het Natuurhulpcentrum maken we deze kastjes, én hebben we af en toe gerevalideerde wezeltjes. Een “starterspakket ecologisch woelmuizen verdrijven” dus, en daarom trokken we een tijdje geleden met Stijn Raymaekers van het Proefcentrum Fruitteelt naar een getroffen boomgaard. We plaatsten enkele wezelkastjes, en hadden ook een wezeltje mee. Dit wezeltje werd als nestjong door een kat gepakt, maar kon gelukkig in het Natuurhulpcentrum verder worden grootgebracht tot een kleine muizenjager! Vooraleer de wezel werd vrijgelaten, werd hij met onschadelijke inkt gemerkt aan de basis van de staart. Dit moet de onderzoekers in staat stellen de wezel te herkennen op trailcambeelden  om na te gaan of dit wezeltje in de buurt bleef rondhangen.

Al snel na de vrijlating vond hij beschutting in een takkenhoop. Hopelijk blijft het beestje daar, en helpt hij mee aan het minderen van de woelmuizenplaag! Je kan hieronder een filmpje zien van de hele operatie: