In de zuid-Limburgse fruitstreek hebben fruitboeren geregeld te kampen met een woelmuizen of -rattenplaag. De knaagdiertjes vreten aan de wortels van de fruitbomen, en die kunnen hierdoor zelfs afsterven. Het gebruik van vergif is niet effectief, én er is een enorm risico om ook andere (roof)dieren te treffen. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Daarom voert het Proefcentrum Fruitteelt vzw onderzoek naar ecologischere alternatieven. In heel wat boomgaarden vind je tegenwoordig al torenvalk- of steenuilkasten. Eenmaal bezet, kunnen deze roofvogels een oplossing bieden, maar dit is niet altijd genoeg. Verstoppen de muizen of ratten zich in hun zelfgegraven pijpen, dan kunnen de roofvogels al niet meer aan hun prooi.
Wezeltjes kunnen dit wel. Een wezel is een roofdiertje dat er wat uitziet als een uitgerokken muis, en is zo klein dat hij de muizen zelfs ín hun holen kan achtervolgen. Klein maar dapper, want ze kunnen zelfs konijnen aan! Gemiddeld pakt een wezelvrouwtje elk jaar een 1.200-1.800 woelmuizen, dus dit kan toch een behoorlijke impact hebben. Wezels komen echter niet vanzelf, en daarom moeten eerst schuilmogelijkheden gemaakt worden: takken- of stenenhopen kunnen dienst doen, maar ook speciale wezelkastjes waarin ze hun nestje kunnen maken.
In het Natuurhulpcentrum maken we deze kastjes, én hebben we af en toe gerevalideerde wezeltjes. Een “starterspakket ecologisch woelmuizen verdrijven” dus, en daarom trokken we een tijdje geleden met Stijn Raymaekers van het Proefcentrum Fruitteelt naar een getroffen boomgaard. We plaatsten enkele wezelkastjes, en hadden ook een wezeltje mee. Dit wezeltje werd als nestjong door een kat gepakt, maar kon gelukkig in het Natuurhulpcentrum verder worden grootgebracht tot een kleine muizenjager! Vooraleer de wezel werd vrijgelaten, werd hij met onschadelijke inkt gemerkt aan de basis van de staart. Dit moet de onderzoekers in staat stellen de wezel te herkennen op trailcambeelden om na te gaan of dit wezeltje in de buurt bleef rondhangen.
Al snel na de vrijlating vond hij beschutting in een takkenhoop. Hopelijk blijft het beestje daar, en helpt hij mee aan het minderen van de woelmuizenplaag! Je kan hieronder een filmpje zien van de hele operatie:
Dag Frederik. Het Proefcentrum Fruitteelt verdient wel een pluim door onderzoek te doen naar meer ecologische alternatieven om het ongedierte te bestrijden en het gebruik van vergif te bannen. Het valt me op dat je schrijft “gemiddeld pakt een wezelvrouwtje elk jaar een 1200 tot 1800 woelmuizen” en de mannetjes, worden zij niet ingezet.? Dankzij jouw filmpjes en bijhorend commentaar leer ik telkens weer iets bij.
Groetjes, Magda
In de Biesbosch is woensdag tenminste 1 jonge visarend geboren, men leidt dit af uit het feit dat niet meer gebroed – maar gevoed wordt.
Vlgnd week bij Lieven (nieuwe feiten) dagboek van C. Dusauchoit ,een vlotte, plezante verteller, Stan zegt telkens “ik vind hem zo grappig oma”
Helaas trof ik vanavond een prachtig wezeltje in een ratten klem. Gelukkig leefde hij nog. En heb ik hem zijn vrijheid terug gegeven. Hij leek mij zonder beschadiging. Hij ging er rap vandoor regelrecht de houtsingel in. . Omdat ik ratten overlast heb staan er klemmen. Nu zit ik voor een moeilijke beslissing. Ik heb de wezel nodig voor de woelratten en muizen. Maar de ratten wil ik ook kwijt.