Vorig weekend was ik in Oost-Duitsland voor een meeting van EARS, een Europees samenwerkingsverband tussen opvangcentra voor exotische en wilde dieren. In het terugkeren naar België ben ik een namiddagje gestopt in Kassel. Kassel wordt beschouwd als de Europese hoofdstad van de wasberen. Honderden wasberen zouden in dit stadje leven, en ik wilde proberen deze dieren op beeld vast te leggen.
Eerst ben ik gewoon door de straten gereden. Eén van de grootste problemen die wasberen veroorzaken is de schade in gebouwen. Net als steenmarters bijten ze kabels door, vernielen ze isolatie,… Ik kon goed zien dat iedereen probeert te voorkomen dat wasberen huizen binnendringen, en rond alle regenpijpen wordt een kraag, gladde wand, of prikkeldraad geplaatst om te voorkomen dat ze via de regenpijp gebouwen of schoorstenen inraken.
- ’s Avonds verlaten ze hun schuilplaats
- Wasbeer, Duitsland
Via een contactpersoon had ik de gegevens gekregen van een stadspark waar in de vroege avond al wasberen actief zouden zijn. En dit klopte! Het eerste wat ik zag was een jonge wasbeer die over een wandelpad liep en gevoederd werd door enkele wandelaars. Iets verderop zat nog een andere wasbeer in de boom, en een derde, waarschijnlijk van hetzelfde nest, zocht naar eten in een vuilnisbak. Ik kon de drie een tijdje volgen, en samen liepen ze naar een 100m verder gelegen watervalletje waar ze onder een boom gingen zitten. Ik ging wat dichter, en onder de boom lag een handvol nootjes. Waarschijnlijk worden ze stiekem gevoederd door enkele wasberenliefhebbers. Dit moet stiekem gebeuren, want de overgrote meerderheid van de bevolking heeft het niet zo op de dieren…
- Ze profiteren van het afval dat mensen achterlaten.
- Wasberen vinden overal wel wat te eten.
Wasberen komen oorspronkelijk van Noord-, Midden- en delen van Zuid-Amerika. In de jaren ’30 werden in Duitsland een aantal dieren vrijgelaten voor de pelsjacht, en de dieren konden perfect aarden. Ze begonnen te kweken, en naar schatting zouden er momenteel niet minder dan 1 miljoen wasberen in Duitsland leven. Jaarlijks worden er een 70.000 geschoten. Uiteindelijk met weinig resultaat, want de dieren blijven zich voortplanten, en het zijn er al zoveel, dat het volgens mij onmogelijk is om de dieren nog weg te krijgen. Wat hun impact is om de inheemse fauna is nog niet echt duidelijk.
Wasberen in Kassel from Frederik Thoelen on Vimeo.
Ongeveer 43% van de Kasselse wasberen slaapt overdag in gebouwen, 39% in holle bomen, 11% in holen onder de grond, en de rest op allerhande plekken zoals regenpijpen,…
Ook in België komen al heel wat wasberen voor, maar gelukkig nog niet in zo grote hoeveelheden als in Kassel. Zelf kon ik er al filmen op enkele plaatsen in de Ardennen en in de Voerstreek.
zie je bericht van de wasberen maar net, precies de moeite in Kassel om wasberen te ’twitchen’
Jorn Van Den Bogaert Natuurgids – Guide nature – Natureguide gsm : 0032/(0)496.45.80.85 email : jornvdb@hotmail.com
http://www.natuurgidsardennen.be volg ons via facebook : http://www.facebook.com/natuurgidsardennen
http://ww.beverwerkgroep.be http://www.petitwilogne.be/
Inderdaad, de moeite om te zien!