In het Natuurhulpcentrum krijgen we vaak te maken met in de problemen geraakte tamme ganzen. Vaak zijn ze terechtgekomen in visdraad of hebben ze een gebroken vleugel, maar deze week kregen we een nogal speciale oproep van de Nederlandse Dierenbescherming. Aan kasteel Hoensbroek, in Nederlands Limburg, zwom een met een pijl doorboorde gans! Aan het kasteel was al twee dagen een Middeleeuws festival bezig. Iedereen was verkleed als “Middeleeuwer”, en tijdens het opspannen van een boog werd er “per ongeluk” een pijl afgeschoten die “per ongeluk” een gans doorboorde. Ik denk eerder aan een uit de hand gelopen zat feestje, maar hoe dan ook, het beest moest gevangen worden.

Samen met Matthieu, een vrijwilliger van het Natuurhulpcentrum, trokken we naar het kasteel. De bewuste gans zwom in een gemengde groep van tamme en Canadese ganzen, en inderdaad, de gans was volledig doorboord door de pijl, maar hij kon even goed zwemmen als de rest.

Met de kayak kon het groepje ganzen in een zijarm van de gracht gedreven worden. Daarna legden we een lang net in het water, waar de ganzen vervolgens naartoe gedreven werden. Op het moment dat de doorboorde gans over het net wilde zwemmen, trok Matthieu het net omhoog en werd de gans gevangen.

In het Natuurhulpcentrum kon de wonde goed bekeken worden, en al bij al viel het gelukkig nog goed mee. De pijl had enkel de huid op de rug doorboord. De wonde werd ontsmet en genaaid, en al direct kon de gans op een vijver geplaatst worden.

Eind goed, al goed, en binnen enkele dagen wordt de gans teruggeplaatst op de vijver.