Ringslangen (Natrix natrix)

Een slangenland is België zeker en vast niet, maar toch kruipen er bij ons 3 geweldige soorten rond: de onopvallende gladde slang die vaak in de heide te vinden is, de giftige adder die je in Vlaanderen enkel in een aantal Antwerpse gebieden moet gaan zoeken, en tenslotte de ringslang. Sinds kort broedt de ringslang terug in Limburg, onder andere dankzij het aanleggen van speciale kunstmatige broedhopen, zoals je in bovenstaand filmpje kan zien.

Broedhopen

Broedhopen zijn stapels plantaardig materiaal, en middenin de broedhopen kan het door het rottingsproces van het plantaardig materiaal erg warm worden. Van deze warmte maakt het ringslangvrouwtje gebruik om haar eieren te laten uitbroeden. Gedurende 6-8 weken moeten de eieren een temperatuur hebben van 28-30 graden, én ze moeten voldoende vochtig zijn. Er zijn dus een aantal voorwaarden waaraan voldaan moeten zijn om een nest succesvol te laten uitkomen.

Totaal ongevaarlijk!

Ringslangen zijn absoluut ongevaarlijk en bijten niet. Het enige “ongemak” dat ze kunnen veroorzaken vormt hun geur. Wanneer ze zich bedreigd voelen, scheiden ze een vieze geur af, en houden ze zich dood. Door dit afweermechanisme verliest het roofdier hopelijk zijn interesse in de slang, en kan de slang snel terug wegkruipen als het roofdier weg is.