Dassen zijn (en blijven?) toch mijn inheemse favorieten. Het liefst van al observeer en film ik ze in de vrije natuur, maar vorige week kon ik ze filmen voor mijn werk. In het voorjaar kregen we zes zes jonge dassen binnen die na graafwerkzaamheden verweesd achterbleven. De zorgouders van het Natuurhulpcentrum hebben de pups met heel veel geduld grootgekregen. In een grote buitenkooi konden de dieren al naar hartelust graven, spelen en naar eten zoeken, maar ondertussen is het bijna tijd om terug vrijgelaten te worden. Bij het vrijlaten van gerevalideerde dieren kan je kiezen tussen hard-release of soft-release. Hard-release wil zeggen dat je de dieren naar een geschikt leefgebied brengt, en ze daar gewoon onmiddellijk vrijlaat. De kans is dan wel vrij groot dat ze onmiddellijk wegtrekken. Gisteren lieten we zo bijvoorbeeld in Rotem een 12-tal uilen vrij. In principe kunnen nooit zoveel uilen van dezelfde soort in hetzelfde territorium leven, maar de dieren trekken toch snel weg.
Soft-release wil dan weer zeggen dat je de dieren een tijd opsluit in een grote kooi in het leefgebied waar je hoopt dat de dieren blijven na hun vrijlating. Door ze hierin op te sluiten raken ze gewoon aan de omgeving, en is de kans dus groter dat ze blijven. Deze methode gingen we toepassen op de jonge dassen. Dit om verschillende redenen. Ten eerste sterft 20% (!!) van alle dassen in Nederland elk jaar in het verkeer. Door te zorgen dat ze in de omgeving van de vrijlatingsplaats blijven, is de kans kleiner dat ze tijdens een zoektocht naar een leefgebied worden aangereden. Ten tweede zijn dassen nog altijd redelijk zeldzaam. Door groepen dassen op strategische plekken vrij te laten, kan je ervoor zorgen dat de uitbreiding van dassen een duwtje in de rug krijgt.
- Jonge dasjes in burcht
- Jonge dasjes in burcht
In een prachtig natuurgebied in Nederland, juist aan de Belgische grens, werd een grote ren mét kunstmatige dassenburcht gebouwd. Natuurliefhebbers van Das & Boom, Natuurmonumenten en Ark Natuurontwikkeling, alledrie fantastische organisaties die al schitterende projecten hebben uitgewerkt, namen de bouw voor hun rekening. Hierin werden de zes dassen vrijgelaten. Bedoeling is dat de dieren hier drie maanden blijven inzitten. Ze kunnen hier hun natuurlijk gedrag vertonen, maar worden voor alle zekerheid toch nog bijgevoederd. Binnen drie maanden worden dan gaten in de omheining geknipt en kunnen ze écht de omgeving intrekken. Omdat de zes dassen toevallig allemaal mannetjes waren, zullen er zeker een aantal volgend jaar nieuwe oorden opzoeken, maar de hoop is dat er toch een aantal ter plekke blijven en vrouwtjes aantrekken van populaties in de wijde omgeving. Een superproject dus, dat we zeker gaan opvolgen.
Hieronder zie je een reportage over de vrijlating:
Wie op de hoogte gehouden wil worden van verdere blog-posts kan altijd zijn mailadres rechts van dit artikel invullen.