Het laatste jaar ben ik bijna wekelijks naar de Voerstreek aan het gaan om voornamelijk de dassen te filmen, maar natuurlijk kwam ik er daarvoor ook al geregeld. Terwijl nu vooral film met een “echte” camera, plaatste ik vroeger (en nu ook nog geregeld) trailcamera’s. Deze camera’s, die automatisch beginnen met filmen wanneer er bewegende warmte passeert, kan je gedurende enkele weken laten hangen, zodat je achteraf kan nagaan welke dieren er allemaal gepasseerd zijn. Ideaal dus om een eerste inventarisatie uit te voeren, maar ook interessant om bijvoorbeeld na te gaan rond hoelaat de dieren passeren, hoeveel dieren er in een burcht leven,…

In 2012 hing ik een trailcam aan een wissel in de buurt van een dassenburcht. Na enkele dagen ging ik de beelden controleren. Naast de dagelijks passerende dassen dook er plots een bijzonder dier op: een wasbeer! In de Ardennen had ik al vaker wasberen gefilmd, maar dit was toen de eerste wasbeer die in Vlaanderen op beeld werd vastgelegd! Het was wel te verwachten dat ze hier ook zouden opduiken, dus het was wel leuk dat ik voor de primeur kon zorgen. Leuk, maar tegelijkertijd toch ook een beetje zorgwekkend. Wasberen komen namelijk oorspronkelijk uit Noord-Amerika, en worden als invasieve exoten aanzien. Dit wil zeggen dat de kans bestaat dat ze schade kunnen toebrengen aan onze inheemse natuur. In een vorige blogpost heb ik nog wat meer tekst, foto’s en een filmpje gepost. Je kan dit hier bekijken: http://wild-things.be/?p=804

Deze week ging ik met een reporter van Radio 2 terug naar de plek waar ik in 2012 de wasbeer had gefilmd. Ik gaf wat uitleg over de reden waarom wasberen hier terechtgekomen zijn, wat eventueel de gevaren zouden kunnen zijn, en hoe ik de wasbeer toen heb kunnen filmen. De reportage kadert in een grotere documentaire over exotische dieren. Hieronder kan je de reportage beluisteren:

Omdat ik toch in de Voerstreek moest zijn, had ik mijn cameramateriaal meegenomen. Ik trok naar een dassenburcht waar ik geregeld ga filmen, en net toen ik aankwam verliet een das zijn burcht. Hij zette zich iets hogerop neer en liet plots zijn paringsgeluid horen.

In januari-februari is de paringspiek (hoewel dassen heel het jaar door kunnen paren), en als een mannetje wil paren maakt hij een heel typisch knorrend geluid. Vorig jaar kon ik zo al de paring filmen (hier kan je het filmpje zien: http://wild-things.be/?p=363). Iets later verliet ook het vrouwtje de burcht. Ze liep naar het mannetje toe en onmiddellijk begonnen beide dieren elkaar te vlooien. Leuk om te zien, maar tot een paring kwam het niet. In totaal kon ik een vijftal dassen zien.

Ook al is het nu toch redelijk koud, toch is er nog wel genoeg voedsel te vinden omdat er nog geen dikke laag sneeuw ligt. Hierdoor hoeven ze nog niet te teren op hun vetreserve die ze later in de winter nog kunnen aanspreken. Hieronder kan je enkele stills zien uit de filmbeelden. Wil je trouwens verder op de hoogte gehouden worden van nieuwe blog-posts, dan kan je helemaal onderaan je mailadres ingeven. Je krijgt enkel een mailtje bij nieuwe blogposts, dus geen gestalk met nutteloze reclame-emails 🙂

Deze slideshow vereist JavaScript.