Poolvossen in NoorwegenHet is al een tijdje geleden sinds ik nog een filmpje heb gepost. De reden hiervoor was een cruise naar Noorwegen. Ik had het geluk met All Ways, een volledig Belgische cruisemaatschappij, te kunnen meegaan op een Noorse Fjordencruise. Op de cruise gaf ik enkele voordrachten aan de passagiers. Eén voordracht ging over de fauna van Noorwegen, de tweede over de Big 5 van Europa, en een derde ging over het Natuurhulpcentrum.

De Noorse fjorden zijn indrukwekkend om te zien, en zeker van op een schip komen de fjorden pas echt volledig tot hun recht. Een leuke reis dus die zeker aan te raden is!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het hooggebergte zijn we natuurlijk niet kunnen ingaan, maar de cruise deed mij wel terugdenken aan de reis naar Noorwegen vorig jaar. Gina en ik trokken toen naar het Dovrefjell National Park (http://wild-things.be/?p=547) om op zoek te gaan naar muskusossen. Met succes, en heel hoog in de bergen merkten we plots enkele grote omheinde terreinen op. Het bleek een kweekcentrum te zijn voor de bedreigde poolvossen! We zijn er naartoe gewandeld, en hebben aangebeld met de vraag om wat extra uitleg te krijgen.

In het wild zijn we ze spijtig genoeg niet tegengekomen, maar in de 9 grote kooien konden we er af en toe een zien lopen. De jongen worden zowel in Noorwegen als in Zweden terug uitgezet in de natuur. Dit is nodig, aangezien het niet zo goed met hen gaat. Eén van de redenen van hun achteruitgang is de opwarming van de aarde. Hierdoor verschuift de boomgrens wat naar boven, waardoor de gewone Europese vos zijn leefgebied kan uitbreiden. Omdat de gewone vos de poolvos kan wegconcurreren, gaat dit natuurlijk ten koste van deze laatste.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maar het kweekprogramma heeft succes. In succesjaren worden meer dan 70 jongen geboren. Bij alle dieren wordt een chip ingeplant, en er zijn al meldingen geweest van dieren die in Zweden werden vrijgelaten, na enkele jaren terug opdoken in het Noorse Dovrefjell! Op verschillende locaties worden voederplekken gemaakt waarbij de dieren door een kleine tunnel moeten. In die tunnel zit dan een chiplezer zodat het doen en laten van de vrijgelaten dieren zo goed mogelijk kan gevolgd worden. Wel is het oppassen voor de veelvraten, die die voederplekken soms durven slopen!

Over het kweekcentrum heb ik een filmpje gemaakt: