Enkele dagen geleden toen ik de dassen ging filmen, zag je in de tientallen poelen in de Voerstreek allemaal kopjes van bruine kikkers net boven het wateroppervlak steken. De nachten zijn wat minder koud en heel wat amfibieën ontwaken uit hun winterslaap, die ze hebben doorgebracht onder dorre, vochtige bladeren, rotte boomstammen of, bij padden, in zelfgegraven tunneltjes. Mannetjes worden meestal net iets vroeger wakker dan de vrouwtjes. Zij zijn wat kleiner, en zijn dus sneller opgewarmd. Eenmaal wakker, trekken ze zo snel mogelijk naar een poel. Vaak moeten ze hiervoor wegen oversteken. Gelukkig is er in de Voerstreek niet zo veel verkeer, én zijn er op kritieke punten tunnels onder de weg gemaakt waardoor de meeste amfibieën veilig de overkant van de weg bereiken. In de poel aangekomen, zoeken de kikkers een partner en worden de typische gel-achtige hompen met honderden aan elkaar klevende eitjes gelegd in het water.

Gisteren ben ik teruggeweest, maar er was geen enkele bruine kikker meer te zien, enkel de eierhompen zijn achtergebleven… De kikkers zelf zijn terug de bossen of weilanden ingetrokken om daar naar voedsel te zoeken. Er is echter in de poelen nog meer dan genoeg te zien, want de padden hebben de bruine kikkers afgelost. Ook zij zijn ondertussen wakker geworden uit hun winterslaap.  Zodra een mannetje een vrouwtje tegenkomt, grijpt het mannetje het vrouwtje met zijn voorpoten stevig vast onder haar oksels. Dit kan al onderweg naar de poel gebeuren. De grip van een mannetje rond het vrouwtje wordt amplexus genoemd, en wordt nog extra versterkt door eeltknobbels op de duimen van het mannetje voor een betere grip.  In tegenstelling tot kikkers leggen de padden hun eieren niet in grote hompen, maar in lange dubbele slierten die onder water tussen rietstengels en waterplanten worden gedraaid.

Dit wilde ik graag op beeld hebben, aangezien ik het in de dassenfilm toch ook even over de paddentrek wil hebben. Daarom trok ik gisterenavond naar de Voerstreek waar ik op verschillende plekken padden de weg zag oversteken, sommigen al in de “amplexushouding”. Deze kon ik mooi filmen. ’s Nachts ben ik nog even langs een paar dassenburchten gelopen (met een everzwijn als leukste waarneming). In een veld foerageerden 5 reeën, met tussen hen in een das die ook naar voedsel aan het zoeken was, en in twee grote velden zag ik in totaal 5 vossen!

Vanmorgen ging ik dan naar een poel waar massa’s padden hun eieren aan het afzetten waren. Ik kon van Michiel een GoPro lenen met onderwaterbehuizing waarmee ik de dieren onder water kon filmen. Tientallen paddenkoppels waren aan het paren, en ik kon ook even het afzetten van de eieren filmen. Hieronder kan je enkele losse beelden bekijken:

Zowel de kikker-als paddeneitjes zullen zich nu ontwikkelen tot kikkervisjes. Hiervoor is het nog enkele weken wachten, maar uiteraard ga ik ook deze op beeld proberen vast te leggen.