Vannacht slaagde een wolf erin een schapenweide binnen te dringen in Meeuwen-Gruitrode, met 5 dode schapen als resultaat. In de media werd verteld dat de omheining wolvenproof was. Dat zou straf zijn, dus ging ik een kijkje nemen… De eigenaar van de weide had enkele preventieve maatregelen getroffen (er werden al eerder schapen gepakt), maar uiteindelijk bleek het voor een wolf eigenlijk heel simpel om de weide binnen te dringen. De omheining was niet wolvenproof…

Jammer dat mensen moeite doen, maar dat er toch een paar details (die eigenlijk geen details zijn) over het hoofd worden gezien. En hier ligt toch ook een belangrijk gebrek aan verantwoordelijkheid bij schapenhoudersverenigingen. Natuurverenigingen als Welkom Wolf, het Natuurhulpcentrum Opglabbeek of Natuurpunt krijgen soms het verwijt dat ze zich niet bekommeren om de schapen, terwijl niets minder waar is. Niemand organiseerde net meer info-avonden, groepsaankopen, infosessies over de subsidiëring,… dan natuurverenigingen. 

Duidelijk is te zien hoe de wolf zich onder de omheining doorgroef…

Dit net om schapenhouders en uiteraard de schapen zelf te helpen, met als doel samenleven met wilde dieren te verbeteren. Dat dit mogelijk is, bewijzen de landen waar wolven al langer voorkomen. Maar in ons land zijn wolven nog relatief nieuw, en is het belangrijk te zorgen voor een goede informatiedoorstroming.
Maar daar loopt het mis bij de schapenhouderij zelf. Het is namelijk maar zéér zelden dat die initiatieven komen vanuit de kleinveesector zelf, terwijl het net die verenigingen zijn die zich hiermee zouden moeten bezighouden. Daarvoor betalen hun leden toch hun lidgeld? We verzinnen dit niet, zelf kregen we al diverse berichten van schapenhouders die het schandalig vinden dat ze van hun overkoepelende organisatie geen info ontvangen.

Sommige schapenhouders die vinden dat wolven hier niet thuishoren, willen niets weten van wat natuurverenigingen allemaal vertellen. Op zich geen probleem, en hun goed recht, maar wel met als resultaat dat ze ofwel niets doen, ofwel iets doen maar op een verkeerde manier aangezien ze niet kunnen terugvallen op een overkoepelende organisatie.
Want hoe je het ook draait of keert, of je nu voor of tegen de wolf bent, of vindt dat wolven hier wel of niet thuishoren, enkel klagen heeft nog geen enkel schaap geholpen. Schapenhouders die luisteren naar de raad van die vervelende groene jongens, helpen hun schapen wel. Nu de schapenhouderij zelf nog!

Meer info over hoe je een omheining wél wolven-proof maakt: check https://www.welkomwolf.be/schrikdraad