Orca in De Panne?
 
 
Mijn schoonvader woont in De Panne. Af en toe gaan we daar op bezoek, en afgelopen zondag vierden we zijn verjaardag.
’s Ochtends verschenen op sociale media steeds meer berichten dat er een orca voor de Belgische kust, ter hoogte van De Panne, werd waargenomen. Naarmate de tijd verstreek, werden ook de berichten onrustwekkender.
Dat het dier mager en verzwakt was, werd snel duidelijk. De orca bleek ook steeds dichter richting de kust af te drijven, en om te voorkomen dat hij zou stranden, vaarden medewerkers van het KBIN, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, tussen de orca en het strand in. De hoop dat het dier hierdoor terug richting het open water zou zwemmen, bleek jammer genoeg tevergeefs.
Het dier was zo zwak dat hij uiteindelijk op het strand, ter hoogte van De Panne, strandde. Onmiddellijk hierna stierf de orca.
Hoe jammer het voorval ook is, toch is het tegelijkertijd ook erg interessant. We zijn dan snel ter plekke gegaan, in de hoop nog enkele beelden te kunnen maken. Er stond ondertussen al een massa volk naar het dode dier te kijken.
Ik kreeg de gelegenheid om de orca van dichtbij te bekijken. De ribben waren duidelijk te zien, zo mager was het dier. Verder waren er geen speciale verwondingen te zien, dus hopelijk geeft de later uit te voeren autopsie meer inzicht over de doodsoorzaak.
Superinteressant waren de ‘walvisluizen’ die zich op enkele kleine wondjes van het dier bevonden. Dit zijn geen insecten, maar kreeftachtigen. Ze leven van huidschilfers en algen. Elke walvis- of dolfijnensoort (een orca is trouwens een dolfijnensoort) heeft zijn eigen luizensoorten. Sommige soorten zijn zelfs zo kieskeurig, dat ze énkel voor mannetjes- of énkel voor vrouwtjesorca’s kiezen.
 
Dergelijke strandingen zijn erg jammer, maar door zoveel mogelijk informatie te halen uit dit voorval, is het dier toch niet voor niets gestorven, en kan er uiteindelijk heel wat bijgeleerd worden.