Nu wolven Naya en August waarschijnlijk druk bezig zijn met het grootbrengen van hun kroost, zit natuurminnend Vlaanderen natuurlijk zenuwachtig te wachten op beelden van de eerste in België geboren wolvenwelpen sinds meer dan 100 jaar.

Als alles meezit groeien de jongen goed, dus vermoed ik dat de komende weken de eerste beelden wel zullen opduiken. Ondertussen moeten we het doen met sporen, en samen met een journalist van Het Nieuwsblad trokken we ‘Op safari in eigen land‘, op zoek naar wolvensporen.

We trokken naar Bosland in Noord-Limburg, waar we in het verleden al geregeld sporen, zowel pootafdrukken als uitwerpselen, konden vinden. Maar door de aanhoudende droogte was het heel erg moeilijk om nog iets te kunnen maken van de vele sporen die er op de zanderige ondergrond van de wandelwegen te vinden waren. Sporen van vossen, reeën en everzwijnen konden we met zekerheid determineren, maar enkele grote hondensporen die misschien ook wel eens van onze wolven afkomstig zouden kunnen zijn, waren onmogelijk om met zekerheid toe te wijzen aan wolven. Hoedanook was het een toffe voormiddag, want alleen al het gevoel hebben dat je middenin wolvengebied loopt is al geweldig. Tel daar dan nog de roepende raven bij die we bijna continu hoorden (misschien een uitgevlogen nest?), en het gevoel van wilde natuur was helemaal compleet!

Wil je zelf véél meer van het gedrag van wolven, hun sporen en hun impact te weten komen? Volgend jaar begeleiden we weer een reis van Starling naar Oost-Duitsland, waar we van Duitse experts volledig ondergedompeld worden in de boeiende wereld van de wolf. We geven absoluut geen garantie, maar bij de vorige 3 stages konden we zelfs wilde wolven observeren!

Hieronder kan je het artikel lezen.