Deze week heb ik een filmpje gemaakt van de operatie van een buizerd die werd binnengebracht in het Natuurhulpcentrum. Het dier werd langs een drukke baan gevonden en bleek een gebroken dijbeen te hebben, waarschijnlijk werd hij slachtoffer van het verkeer. Onze dierenarts, Stef Michels (DAC Assist), heeft in de loop der jaren heel wat ervaring opgedaan met het opereren van roofvogels, en het lukte hem ook dit keer om deze operatie succesvol te beëindigen. Door beide beenderhelften werden pinnen aangebracht, die met elkaar verbonden werden om zo alles te stabiliseren. Als alles meezit mogen die pinnen er binnen enkele weken uit, en is het alleen nog een kwestie van spieren trainen vooraleer de vogel zijn poot weer normaal kan gebruiken. Hieronder kan je het filmpje zien.
Het gebeurt wel vaker dat buizerds in aanraking komen met het verkeer. Langs de weg is namelijk vaak aas te vinden, en daar profiteren ze van. Maar het zijn niet alleen aaseters. Ook kleine knaagdieren tot de grootte van een konijn, of vogels, reptielen, regenwormen, insecten,… staan allemaal op hun menu. Je moet er zeker eens op letten, heel vaak zie je ze in de velden op de grond zitten, op zoek naar regenwormen.
Prooien bejagen ze via “standjacht”. Dit wil zeggen dat ze ergens vanaf een paaltje of tak de omgeving geduldig in de gaten houden. Merken ze een mogelijke prooi op, dan vliegt de buizerd er in een glijvlucht naartoe om dan toe te slaan. Dus ook al eten buizerds vaak aas, toch is het belangrijk dat beide poten goed functioneren.