Mei is altijd een interessante maand in de natuur. Jonge dieren, zowel vogels als zoogdieren, zijn aan het opgroeien, en weinig gedragingen zijn zo boeiend als de interactie tussen een moederdier en haar jongen.

Daarom trok ik vandaag samen met Gina naar Sint-Martens-Voeren in de Voerstreek in de hoop jonge dassen te kunnen filmen. In de burcht kon ik vorig jaar al enkele leuke beelden maken van spelende jonge dassen, maar ik had geen idee of er dit jaar jongen waren geboren.

Lang moesten we niet wachten. We kwamen nog maar net aan, of een jonge das kwam te voorschijn uit de burchtopening! Voorzichtig zetten we ons neer, en vanaf dan was het National Geographic voor onze ogen (en lens). Het was duidelijk dat de moederdas haar jong de wereld aan het leren kennen is. Samen zochten moeder en jong rondom ons naar voedsel, er werd nestmateriaal de burcht ingesleept, en als moeder probeerde te rusten, stak het jong hier een stokje voor en kroop op of onder haar om toch de nodige aandacht terug op te eisen. 

Je kan het filmpje hieronder terugvinden.