Van 9-16 februari 2013 trok ik samen met Brecht op wintertrip naar Polen, georganiseerd door Tierra (www.tierra.be), onder leiding van Tierra reisgids Jorn Van Den Bogaert. Bedoeling was het zoeken naar zoogdieren, die in de winter makkelijker te vinden zijn dan in de lente of zomer.
Een uitgebreider foto- en videoverslag volgt nog, maar hier toch al een kort berichtje over onze meest spectaculaire waarneming van de trip.

Hier zagen we de lynx

Hier zagen we de lynx


Na het zoeken naar bizons in de velden in he noorden van Bialowieza National Park, reden we ten zuiden van het Siemianowka-reservoir. Plots stopte Jorn want hij “dacht iets wolfsachtigs gezien te hebben maar het zou waarschijnlijk wel niks zijn”. Toch voor alle zekerheid even checken, en in onze verrekijker zagen we een eind langs de weg inderdaad een bruin-grijsachtig silhouet achter wat riet afsteken tegen de witte sneeuw. Al heel snel was duidelijk dat we het meest ongrijpbare zoogdier van Europa hadden gespot, de euraziatische lynx! Het beest bleef rustig zitten, zodat wij de tijd kregen om wat foto’s en een filmpje te maken. Na ongeveer een minuut stond de lynx op, en wandelde rustig weg alvorings in de begroeiing te verdwijnen.
Lynx
We zijn dan naar de plek gewandeld waar we de lynx hadden zien zitten, en overal in de buurt zagen we de typische lynxen-sporen. Opvallend was ook dat sommige sporen groter waren dan anderen, wat doet vermoeden dat er 2 lynxen in de buurt waren. In principe zou dit niet kunnen aangezien lynxen solitaire dieren zijn. Nu echter was het de voortplantingsperiode, de enige peridoe waarin twee lynxen tijdelijk samenleven.
Sporen lynxSporen lynx
Het extreem veel geluk we gehad hebben blijkt uit het feit dat de gids die we een dag ervoor hadden in 30 jaar ronddwalen in de bossen van Bialowieza, maar 1 keer een lynx-waarneming had. Niet voor niets dat ze ook wel de “ghosts of the forest” worden genoemd.

Na een jaar tevergeefs op alle mogelijke manieren lynxen zoeken en camera’s ophangen in België in de hoop een glimp op te vangen, lukte het nu in Polen wel, en konden we het dier dan ook nog eens gedurende redelijk lange tijd goed bekijken!

Filmpje Lynx from Frederik Thoelen on Vimeo.

Een fantastische waarneming dus!