Ondertussen is het al wereldnieuws in Vlaanderen: na wolvin Naya heeft een tweede toppredator Limburg bereikt! In de Voerstreek werd hoogstwaarschijnlijk een lynx gefilmd! De geruchten over de aanwezigheid van lynxen in de Voerstreek doen al jaren de ronde, maar nu zijn er eindelijk beelden gemaakt.
Het verhaal begon begin november vorig jaar, toen enkele politie-agenten op patrouille in Sint-Martens-Voeren een vreemd dier konden filmen met hun gsm. Het was veraf, en de beelden waren niet zo duidelijk, maar het dier leek wel heel hard op een lynx. Er werd verder niet zoveel aandacht aan besteed, maar enkele maanden later bereikten de beelden per toeval een agent die besefte dat dit weleens héél unieke beelden zouden kunnen zijn. Hij stuurde de beelden door naar Wild Things.
Op het eerste zicht leek het dier inderdaad wel heel hard op een lynx. Samen met Landschap vzw stuurden we de beelden daarom door naar specialisten in binnen- en buitenland. De conclusie is duidelijk: 100% zeker kan je aan de hand van de beelden niet zijn, maar alles wijst toch wel in de richting van een lynx: de manier van stappen, de houding, de korte staart,… De grootte is aan de hand van de beelden erg moeilijk in te schatten, en daarom trok Jeroen Helmer, illustrator bij ARK Natuurontwikkeling, naar de Voerstreek om een impressie te maken aan de hand van de gemaakte beelden.Op identiek dezelfde plaats als de plek waar de agenten hun beelden hadden gemaakt, maakte Jeroen beelden die hij samenlegde met de originele lynxbeelden. De grootte van de weidepaaltjes werd opgemeten, er werd een wit doek ter grootte van een lynx in de weide opgehangen als referentie, en uiteindelijk kwam Jeroen uit op een grootte van ongeveer 75cm. Wat klein voor een lynx, maar een klein (of jong?) lynxvrouwtje zou het zeker kunnen zijn.
En hoewel de beelden redelijk onduidelijk zijn, zien we toch duidelijk dat het dier tijdens het naar voren bewegen zijn voorpoten ver voor zijn kop neerzet. Bij een hondachtige zoals een vos of hond rijken de voorpoten nooit verder dan de kop. Bovendien hebben hondachtigen ook aan andere manier van lopen. Ook de korte stompe staart is goed te zien, waardoor wilde kat kan uitgesloten worden.
Kortom, als we alle puzzelstukjes bij mekaar leggen, kan het moeilijk iets anders zijn dan een lynx. We blijven de lynx zijn bijnaam als ‘spook van het bos’ alle eer aandoen, want 100% zeker zullen we het aan de hand van de beelden nooit weten. Maar maakt dit de lynx niet nog geheimzinniger dan hij al is?!
Of het dier er nu nog zit is onduidelijk. Lynxen kunnen, net als wolven, op relatief korte tijd enorme afstanden afleggen. Maar net zoals we de aanwezigheid van wolvin Naya nooit zouden hebben opgemerkt als ze geen zender aanhad, kunnen lynxen zich even ongezien doorheen het landschap bewegen.
Heb je trouwens vragen over de lynx, dan kan je ze altijd stellen. Nu zaterdag 26 mei om 10u gidsen we trouwens een Voerense vogelwandeling in de Voerstreek. De wandeling mag dan wel in het teken staan van vogels, uitleg over de lynx kan nu natuurlijk niet ontbreken! We starten aan Toerisme Voerstreek, Pley 13, ’s Gravenvoeren. Inschrijven kan via info@voerstreek.be of 04 381 07 36. Voor kinderen van 0-5 jaar is het gratis, kinderen van 6-12 jaar betalen 3 euro en vanaf 12 jaar bedraagt de kostprijs 5 euro. Altijd welkom!