Tijdens een kleine wandeling in Diepenbeek enkele weken geleden kwamen Gina en ik langs een mooi stukje dat leek op geschikt dassengebied. De Limburgse dassenpopulatie is stevig aan het uitbreiden, en we zeiden tegen elkaar: ‘als hier geen dassen zitten, dan zitten ze hier over 5 jaar zeker’. We wandelden verder, en letterlijk 20m verder zagen we een wissel door het hoge gras van een weide langs de weg. De wissel liep onder een prikkeldraad, en toen we die bekeken merkten we haren op tussen de prikkels van de draad. 

We prutsten de haren los, en zagen een wit haar, met een heel brede zware band in het midden. Een wit-zwart-wit patroon. Typisch voor… DAS! We volgden de wissel richting het bos, en al snel zagen we enkele mestputjes en kleine bijburchten. Na nog wat zoeken stootten we op een grote hoofdburcht die duidelijk drukbewoond was!

 

Een drukbewoonde hoofdburcht van een familie dassen in Diepenbeek!

Geweldig om te zien, en bij mijn weten bleek er in de ruimte omgeving geen dassenburcht bekend te zijn. Ik deed navraag bij Jos Reekmans, coördinator van de Dassenwerkgroep, en hij bevestigde dat we een nieuwe locatie voor dassen hadden ontdekt! Superinteressant natuurlijk, en omdat de burcht duidelijk bewoond was en jonge dassen in deze periode hun eerste stapjes in de wereld zetten, besloten Gina en ik om een trailcam te installeren.

Enkele dagen later bekeken we de opgenomen beelden, en al bij een van de eerste beelden was het prijs: 3 jonge dasjes!!