Een tijdje geleden had ik het hier over het eerste broedgeval van bijeneters sinds lang in Vlaanderen. Een unicum. Bijeneters zien er exotisch uit, maar een veel minder zeldzaam exotisch uitziend vogeltje is de ijsvogel. Door de meeste mensen wel gekend, hoewel je zelden de kans krijgt om het diertje uitgebreid te bekijken. Meestal hoor je een hoog piepje, waarna je een blauworanje flits laag over het water ziet wegschieten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geweldige vogeltjes, en ze doen het goed. Heel goed zelfs, want de laatste twee winters waren vrij zacht. Dit bood goede overlevingskansen in de winter, en uiteindelijk dus ook voor veel koppels die de voorbije lente en zomer een nest, en soms zelfs meerdere nesten, hebben grootgebracht! Strenge winters kunnen voor ijsvogelpopulaties een zware impact hebben, want hoewel de naam anders doet vermoeden, vinden ze ijs maar niks. Dan vriezen immers de vijvers dicht, en wordt het voor deze echte visspecialisten erg moeilijk om aan voedsel te geraken. Maar hier hadden ze de laatste twee jaar dus weinig of geen last van, en op heel wat plekken zie je nu ijsvogels opduiken. Ik woon zelf aan een vijver vlakbij de grote ring van Hasselt, en bijna dagelijks zie ik vanuit mijn woonkamer er eentje zitten op de balustrade van een brugje over de vijver. Enfin, meestal zie ik hem wegvliegen omdat hij mij eerder ziet dan ik hem, maar heb hem toch al een aantal keer mooi kunnen bekijken.

Ijsvogels filmen...

Onderstaande beelden kon ik een tijd geleden maken in Bocholt. Oorspronkelijk met als doel de lokale bever in beeld te brengen, maar ik bevond mij blijkbaar midden in ijsvogelterritorium en geef toe, ze zijn een waardige vervanger voor de bever! Niet geheel toevallig trouwens dat aan de beverburcht ijsvogels zitten. Door het maken van enkele kleine dammetjes heeft er zich een echt vijvertje gevormd (zie foto), wat ideaal is voor vissen die in snelstromende riviertjes soms moeilijker eieren kunnen leggen. En op die visjes komen de ijsvogeltjes natuurlijk af! Die ijsvogeltjes vormen ook nog wel een doel op zich. Volgend jaar in de zomer wil ik mij er wat meer op toe leggen, en als het mij lukt enkele verhaaltjes ervan vastleggen…

 

Wie tóch ook beelden van bevers wil zien moet niet panikeren, vorige week ben ik bevers in de Ardennen gaan filmen, en de beelden hiervan verschijnen volgende week. Onder dit artikel kan je je mailadres ingeven, en je wordt dan verwittigd bij een nieuwe post. Zeker doen!