Foeragerende dasMet dit mooie weer is er erg veel activiteit aan de dassenburchten. De jongen verkennen voor de eerste keer het nest, en zoals elke dag trekken de volwassen dieren erop uit om naar voedsel te zoeken. Gisterenavond ging ik nog eens naar de Voerstreek, en na een uurtje wachten verliet één van de volwassen dieren zijn burcht. Hij bleef een hele tijd in bos, vlakbij de burcht, om wat naar kleine beestjes te scharrelen tussen de bladeren. Omdat ik mijn schuilhut niet meehad, had ik mij tegen een dikke boom neergezet zodat mijn silhouet niet zou opvallen. De wind zat ook erg goed en dat maakte dat de das helemaal niets in de gaten had en tot redelijk dichtbij mij kwam. Ik wil de komende weken nog een aantal keren teruggaan om de jongen te filmen, want dit was mij gisteren spijtig genoeg niet gelukt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Jonge dasjes voor de auto

Jonge dasjes voor de auto

Aan die burcht toch niet, want toen ik ’s nachts naar huis reed, doken er plots twee jonge dasjes op voor de auto. In principe kan dit niet, aangezien de meeste grotere wegen in de Voerstreek omrasterd en ondertunneld zijn. Zo moeten de dassen niet óver, maar ónder de weg om veilig de overkant van de straat de bereiken. Waarschijnlijk was er ergens een opening en waren ze zo op de weg geraakt. De dassen vonden de opening echter niet meer terug, en bleven zenuwachtig heen en weer lopen. Ik was uitgestapt, en telkens er een auto passeerde, maande ik hen aan om voorzichtig te rijden. Na een kwartiertje drijven lukte het om de dasjes terug aan de andere kant van de raster te krijgen, zodat ze hun voedseltocht konden verderzetten.

Deze dasjes hebben geluk gehad, zéker als je weet dat elk jaar ongeveer 1 das op 5 sterft in het verkeer. Ik ben momenteel bezig met het maken van een klein filmpje over de bescherming van dassen in de Voerstreek, met beelden van dassen in de ecotunnels. De beelden kan je hier binnenkort zien, en je kan je altijd abonneren op deze blog door hiernaast of hieronder je mailadres in te geven!