Nachtwaluwen opmetenHet is ondertussen wel al anderhalf jaar geleden, maar het was een fantastische expeditie, onze zoektocht naar de Nechisar Nachtzwaluw in het gelijknamige Ethiopische Nationaal park. Jaren geleden werd een vleugel van een nachtzwaluw naast de weg gevonden. Na onderzoek bleek de vleugel toe te horen aan een nog onbekende soort. Ons doel was om enerzijds deze soort als eerste te kunnen vinden, maar anderzijds ook om een zo volledige mogelijke inventarisatie te maken van de daar aanwezige dieren.

Ruben, Eddy en Zsofia spendeerden urenlang aan het opsporen, vangen, ringen en inventariseren van de aanwezige nachtzwaluwsoorten, en hierover heb ik een klein filmpje gemaakt.

Met behulp van lokgeluiden worden de nachtvogels in de richting van de openstaande mistnetten gelokt, in de hoop dat ze zich erin vastvliegen.

Eenmaal gevangen, was het erg belangrijk dat de afmetingen zo nauwkeurig mogelijk gedaan werden. Ongeveer alles wat er te meten valt werd opgemeten. De motorkap van onze jeep was de geïmproviseerde laboratorium-tafel en lag telkens vol met meetlinten, fototoestellen, weegschaaltjes en formulieren om de vogels een voor een af te gaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Er bestaat wel al een naslagwerk over Afrikaanse nachtzwaluwsoorten, maar dit werk is vooral gebaseerd op metingen op opgezette dieren. En zoals je wel weet van musea-bezoeken, kunnen balgen er soms helemaal anders uitzien dan een echt levend exemplaar. Het zo intensief inventariseren was in Ethiopië nog nooit gedaan, waardoor dit onderdeel van de expeditie echt wel een belangrijke bijdrage levert in de kennis omtrent deze soorten.

Hoe alles precies in zijn werk ging, kan je hieronder bekijken! In de toekomst komen er nog meer filmpjes over de Ethiopië-expeditie, dus je kan je altijd abonneren op deze blog. Je krijgt dan telkens een mailtje bij het verschijnen van een nieuw filmpje.