ExpeditionSolala-1049Het is ongeveer een jaar geleden dat we naar Ethiopië zijn geweest om op zoek te gaan naar de onbekende Nechisar nachtzwaluw. Omdat nachtzwaluwen (en de meeste andere vogelsoorten) aangetrokken worden door de zang van hun soortgenoten, hingen we tegen valavond op de vlaktes geregeld mistnetten op. Deze netten zijn zo fijn en dun dat vogels ze amper kunnen opmerken. Naast het mistnet plaatsten we geluidsapparatuur die dan de zang afspeelde.

Eenmaal de zang opstond, was het een kwestie van wachten totdat een nachtzwaluw zich vastvloog in de opgespannen netten. Vloog een dier zich vast, dan werd hij voorzichtig uit de netten geprutst en kon het meetwerk beginnen. Ongeveer alle mogelijke afmetingen werden genomen: vleugellengte, afmetingen van de witte vleugelpatronen, poot- en teenlengtes, staartlengte,…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Er bestaat wel een determinatiewerk over de Afrikaanse nachtzwaluwsoorten, maar dit werk is vooral gebaseerd op het meten van balgen (opgezette, dode dieren). Opgezette dieren zien er niet altijd even waarheidsgetrouw uit en door het opzetten zelf kunnen er heel wat onnauwkeurigheden optreden. Nu we met levende dieren konden werken was het dan ook erg belangrijk het meten zo nauwkeurig mogelijk te doen. Voor we de dieren terug vrijlieten werden dan ook nog enkele detailfoto’s genomen, trokken we wat veertjes om zo een DNA-staal te verkrijgen en kreeg de vogel een wetenschappelijke ring.

Genetkat op trailcambeeldWanneer we terugreden naar het kamp probeerden we natuurlijk ook nog altijd wat extra diersoorten mee te pikken, en één van de meest waargenomen soorten was de genetkat. Ondanks de naam is dit geen kat, maar hij behoort tot de civetkatachtigen, een familie met heel wat andere genetkat- en civetkatsoorten. Je kan ze zo een beetje vergelijken met onze steenmarters: het zijn in principe roofdieren, maar lusten even graag gevallen fruit of insecten. Hieronder zie je enkele filmbeelden van een genetkat.

Door hieronder je mailadres in te geven, blijf je op de hoogte van verdere blogposts!

(foto’s in deze post zijn van Ruben Evens, ik hield het zelf bij filmen 🙂 )