Intro van dassenfilmpjeOm te beginnen aan iedereen een gelukkig nieuwjaar met hopelijk heel wat leuke waarnemingen van wilde dieren! 2015 heeft voor mij, op dieren-film-gebied, vooral in het teken gestaan van de das. Ondertussen al bijna een jaar ben ik bezig met het volgen van de dassen in de fantastische Voerstreek, een jaar waarin ik een aantal leuke dassengedragingen heb kunnen zien én filmen. Mijn bedoeling is om tegen februari-maart mijn eerste échte natuurfilm klaar te hebben voor de Toeristische dienst van de Voerstreek, maar tussendoor heb ik een aantal kleinere filmpjes gemaakt die onder andere op deze blog te zien zijn. Sinds kort heb ik een nieuw filmpje klaar. Dit keer een wat langere film van een kwartier die het verhaal vertelt van een dassengezin, vanaf de geboorte van de nieuwe kroost, tot het moment dat sommige jongen hun geboortegebied verlaten om op zoek te gaan naar een nieuw leefgebied.

Een film is pas compleet met een voice-over-stem en voor de Engelse versie, die je hieronder kan zien, kon ik rekenen op Chris Dusauchoit, toch wel een beetje dé David Attenborough van Vlaanderen. De Nederlandstalige versie neemt Geert Palmaerts voor zijn rekening, een van mijn beste vrienden, en jarenlang nieuwslezer en journalist geweest bij TV Limburg. Ook zijn stem vind ik perfect voor mijn filmpjes, dus een dikke merci aan beiden! Bedankt aan Brecht Engelen, ook een goede vriend die met vakkundig gepruts gewone zaklampjes heeft omgebouwd tot infrarode zaklampen. Heel handig, want de ingebouwde infraroodlamp van de camera is lang niet sterk genoeg om een das verder dan een vijftal meter te filmen.

De hele film is trouwens met een Canon XA20 gefilmd. Er zijn geen trailcambeelden in, hoewel ik wel vaak trailcams gebruik om te achterhalen rond hoelaat de dassen hun burcht verlaten (en ik dus niet nodeloos uren op voorhand daar moet zijn), of om na te gaan hoeveel dassen er ongeveer in welke burcht leven.

Dit filmpje zal de basis vormen voor mijn “echte” film, dus moest je opmerkingen of verbeterpunten hebben, laat ze dan zeker weten! Delen via Facebook of mail zou natuurlijk ook leuk zijn, altijd fijn als er wat reclame gemaakt kan worden 🙂

Hieronder kan je het filmpje zien, veel kijkplezier!