In de Ardennen lopen erg veel edelherten rond. In deze periode, de nawinter, verliezen de edelhertstieren hun gewei. Dit gewei gebruikten ze in de bronsttijd in september-oktober om indruk te maken op edelherthindes en concurrerende mannetjes.

Net onder de rozenkrans (de ribbelige basis van het gewei) gaat het gewei wat oplossen, waardoor het afgeworpen kan worden. Soms gebeurt het dat de ene kant van het gewei sneller afvalt dan de andere kant, en de stier dus een tijdje met maar één kant van het gewei rondloopt.

Eenmaal afgevallen begint direct het nieuwe gewei langzaam te groeien. Dit gewei is dan omgeven door de zachte bast, die zorgt voor de bloedtoevoer. Na enkele maanden is het gewei volgroeid, en vegen de herten met hun gewei tegen boompjes om de bast af te schuren.

Om de herten toch nog met hun gewei te filmen, zijn we twee weken geleden een camera gaan ophangen aan het Plateau des Tailles, en met succes, want een groepje stieren liet zich heel mooi filmen, en enkele dieren kwamen zelfs net voor de camera eten!