Drukke, hectische dagen zijn vaak ook de leuke en boeiende dagen. Gisteren, zondag, was hier een mooi voorbeeld van. Met Welkom Wolf organiseren we geregeld zogenaamde ‘Wolvenwandelingen’, waarover we in een vorig bericht ook al schreven. Die wandelingen organiseren we enerzijds om mensen gewoon een toffe wandeling in een mooi gebied te bezorgen, maar tijdens de wandeling proberen we ook duidelijke, correcte informatie te geven over het wel en wee van onze Limburgse wolvenroedel: hoe is de roedel ontstaan, hoe leven ze, wat eten ze, hoe komt het dat hier terug wolven zijn,…. Gisteren werd de wandeling georganiseerd in Hechtel-Eksel, aan de rand van het militair domein. Met een zestigtal inschrijvingen, zowel voor de wandelingen in de voor- als in de namiddag, bleek dat de wolf nog altijd een hot topic is.

Toen ik na de 2,5u durende wandeling met mijn groep terug aan Brouwerij ‘De Logt’, ons vertrekpunt’, arriveerde, zag ik Jan (Loos, Welkom Wolf) druk telefoneren. Heel vaak hebben Jan zijn telefoontjes te maken met het Wolvenmeldpunt. Ook dit keer.
In de Bruinstraat in Zonhoven, toch echt een extreme zuidwestelijke hoek van het wolventerritorium, waren die nacht drie schapen doodgebeten! De eigenaar vertelde dat er enkele jaren geleden 13 schapen in één nacht gedood waren door ontsnapte honden, maar deze ‘kills’ zagen er toch helemaal anders uit dan de hondenkills van toen. De weg van Hechtel-Eksel naar Zonhoven is ongeveer een kwartier rijden. We hadden in totaal een uur om op en af te rijden vooraleer de volgende wandeling begon, dus we besloten snel een kijkje te gaan nemen. Onderweg namen we zoals altijd ook contact op met het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, zodat ook zij op de hoogte waren om de nodige DNA-stalen te nemen.

In de weide lagen drie dode schapen: 2 volwassen ooien en een lam. Van één volwassen dier was al veel gegeten, en van het lam bleef alleen de achterste helft nog over. Hoewel enkel DNA-onderzoek 100% zekerheid biedt, leek hier alles in de richting van een wolf te wijzen: de zeer efficiënte beet in de keel, de pootafdrukken die we vonden,…

De tandafdrukken van de zeer efficiënte keelbeet (l) en de graafsporen onder de omheining (r)

Zoals verwacht was de weide niet wolvenproof, en kon de wolf makkelijk onder de draad graven. De graafsporen waren erg duidelijk te zien. Het toont nog maar eens aan dat zelfs in de uiterste hoeken van het wolvengebied het echt wel nodig is om schapen voldoende te beschermen tegen wolven. We namen wat beelden, en haastten ons terug naar Hechtel-Eksel om daar met tien minuutjes vertraging te starten aan de tweede wolvenwandeling van de dag.

Luchtbeeld van een dode ooi en lam (l) en Jan Loos in actie (r)

Onmiddellijk na de wolvenwandeling reed ik door naar de Voerstreek. Niet voor wolven dit keer, maar een tof en erg geïnteresseerd gezin uit Grimbergen wilde graag een dassenwandeling meevolgen. Dassen waren de lievelingsdieren van het 7-jarig zoontje. Zijn laatste spreekbeurt ging over dassen, en ook zijn knuffels waren allemaal dassen. Tijdens de wandeling passeerden we talloze wissels van dassen en enkele burchten. Dit vonden ze wel leuk, maar de grote droom van het zoontje was om eens een das in het wild te zien. Na de wandeling, het was toen al 20u30, besloten we een poging te wagen. We installeerden ons aan een burcht in een weide, maar toen daar om 21u15 nog altijd niets te zien was, besloten we om richting een andere burcht te gaan. Onderweg kwamen we 5 reeën tegen, en in de buurt van de burcht zagen we in de schemering plots iets bewegen. Door onze verrekijker zagen we een steenmarter! 

Het dier bleef ons enkele minuten aanstaren, en draaide zich vervolgens om, om in de struiken te verdwijnen. Hoewel steenmarters ongeveer overal voorkomen, zijn ze niet zo simpel om te zien. We wandelden rustig verder, en op hetzelfde wegje zagen we weer beweging. Dit keer was het jackpot! Vier dassen, waarvan minstens 2 jongen, zaten op het wegje te foerageren! De dieren bleven minutenlang in de buurt rondhangen en door de verrekijkers en telescoop waren ze prachtig te bekijken. Missie geslaagd, iedereen tevreden!

Meer info over de wolvenwandelingen: check http://www.landschapvzw.be/wolvenwandeling

Meer info over de dassenwandelingen en dassen spotten: check https://wild-things.be/voordrachten-en-wandelingen/

Meer info over brouwerij De Logt (bekend van het Naya-bier): check https://delogt.be/