De laatste weken ben ik enkele keren naar de Ardennen geweest voor het filmen van onze meest zeldzame spechtensoort, de draaihals! Die naam kan je vrij letterlijk nemen. Ze worden zo genoemd omdat ze in staat zijn hun hoofd op een nogal bizarre manier heen en weer te bewegen. Die beweging heeft iets slang-achtig, en dat is net de bedoeling. Want door de bewegingen van een slang te imiteren, worden roofdieren afgeschrikt!

Maar zelfs zonder die bewegingen zullen roofdieren draaihalzen moeilijk kunnen pakken. Hun grijzig gekleurd verenkleed geeft hen de perfecte camouflage. Als een draaihals op een tak zit, gaat hij helemaal op in zijn omgeving.

Door hun zeldzaamheid en die verborgen levenswijze worden draaihalzen bij ons eigenlijk maar zelden waargenomen. Jorn van den Bogaert, topgids bij Natuurgids Ardennen vond echter een tijd geleden een nest van draaihals. Een extreem zeldzame waarneming, en voor mij een ideale kans om dit unieke dier op beeld vast te leggen. Om het nest zeker niet te verstoren werkte ik met een schuiltent waarmee ik de dieren vanop afstand in de gaten kon houden en filmen.

De eerste keer dat ik er was, vlogen de oudervogels niet af en aan. Dit wilde zeggen dat de jongen nog niet uitgekomen waren. Daarna veranderde alles en zag ik de ouders geregeld af en aan vliegen met hun lievelingsvoedsel: mieren en miereneitjes. Net zoals de meeste andere spechtensoorten vangen ze mieren door met hun zeer lange tong de nesten binnen te dringen. Deze eigenschap, en het feit dat ze twee tenen naar voor, en twee naar achteren hebben gericht, verraden dat draaihalzen spechten zijn. In tegenstelling tot andere spechten echter, hakken ze zelf geen nest. Unieke dieren dus, binnen de al speciale groep van de spechten!

Ondertussen zijn de jongen trouwens uitgevlogen. Als alles goed gaat vliegen ze binnenkort naar hun overwinteringsgebieden in sub-Sahara Afrika, net zoals hun ouders.

Klik hier voor meer reportages en natuurfilms!