Festival de l'oiseaux et de la nature Abbeville

Enkele maanden geleden kreeg ik het leuke nieuws dat een 15 minuten durende versie van mijn dassenfilm geselecteerd was voor het Festival de l’Oiseau et de la Nature in het Franse Abbeville. Geselecteerd zijn op zich vond ik al geweldig, want dit hield in dat we voor een weekend naar Abbeville mochten, dat gelegen is aan de Baai van de Somme, één van de meest vogelrijke gebieden van Frankrijk.

Op vrijdagavond werden alle amateurfilms voorgesteld aan het publiek en kon ik mijn beste (…) Frans bovenhalen om wat tekst en uitleg te geven. Zaterdag kregen we een rondleiding van de Marquenterre, een prachtig natuurgebied waar een kolonie broedende lepelaars de show stalen. Maar het hoogtepunt was natuurlijk de award-avond op zaterdagavond. Geselecteerd zijn was super, maar nu ik toch daar was droomde ik natuurlijk stiekem om niet met lege handen naar huis te gaan.

vlnr: ikzelf (dassenfilm), Naveen Qayyum (vertegenwoordige de Pakistaan Shayan Gill die een film maakte over een Aziatische kievitsoort), Charles de Ruydts (film over klaprozen), Philippe Parolini (film over een willekeurige dag in de zomer)

vlnr: ikzelf (dassenfilm), Naveen Qayyum (vertegenwoordige de Pakistaan Shayan Gill die een film maakte over een Aziatische kievitsoort), Charles de Ruydts (film over klaprozen), Philippe Parolini (film over een willekeurige dag in de zomer)

 

En het bleef niet bij dromen, want mijn film “A colourful tale in shades of grey” heeft de hoofdprijs behaald in de categorie “Vidéo amateur“! Na een juryprijs op het Natuurfilmfestival in Namen, is het de tweede prijs die ik voor de dassenfilm mocht ontvangen. Het resultaat van de talloze nachtelijke uurtjes aan de ingang van dassenburchten in de Voerstreek wordt gesmaakt, en daar ben ik natuurlijk erg blij en trots op! Ik ben blij dat heel wat mensen op die manier een van de meest fascinerende

De trofee

De trofee

Limburgse dieren leren kennen en ik hoop dat in de toekomst, wanneer mijn volledige dassenfilm klaar is, nog heel wat meer mensen versteld zullen staan over onze natuur! Ik mocht de prijs, een prachtig glazen beeld van twee vogels en een geldprijs,  in ontvangst nemen van Claudine Brasseur, jarenlang presentatrice geweest van het RTBF-programma Le Jardin Extraordinaire.

 

Tijdens de award-avond werd ook de winnaar bekend gemaakt van de professionele natuurfilms, en een prachtige film over vossen in de Italiaanse Alpen kaapte daar de hoofdprijs weg. Vossen zijn populair, want ook een film die alle voor- en tegenstanders over deze helaas erg controversiële soort aan het woord liet, ging met een prijs naar huis. De grote winnaar van de fotowedstrijd was dan weer een foto van een zilverreiger.

Prijsuitreiking

Prijsuitreiking

Gina en ik konden twee dagen in Abbeville blijven, dus gebruikten we de extra tijd die we hadden om de Baai van de Somme verder te verkennen, én natuurlijk ook wat te filmen. Een klein filmpje vind je binnenkort terug op deze blog. Als je hiernaast je mailadres invult, word je trouwens op de hoogte gehouden van nieuwe blog-posts.