Dassen zijn echte alleseters. Bij hun zoektocht naar voedsel is er maar 1 regel: er liefst zo weinig mogelijk moeite voor doen. Dassen gaan niet jagen op muizen, maar stoten ze tijdens het foerageren op een nestje muizen, dan spelen ze dit zeker naar binnen. Dassen klimmen niet in bomen om fruit te eten, maar in de periode dat het fruit valt, vormt dit hun belangrijkste voedselbron. 

En staat zo een fruitboom dicht bij de burcht, dan is het zowel voor de dassen als voor iemand die dassen wil filmen, extra interessant. Al verschillende jaren kan je mij in juli vaak terugvinden aan een perenboom in de Voerstreek. Dan vallen de peren van deze oude boom. De perenboom staat vlak bij een burcht, dus kunnen de dassen het zich permitteren om al vrij vroeg hun burcht te verlaten. Is er gevaar, dan kunnen ze immers onmiddellijk terug de veiligheid van hun burcht opzoeken.

 

Er zijn jaren geweest dat er meer dan 10 dassen tegelijkertijd onder de boom zaten te smullen van de sappige peren. De laatste jaren zie ik er meestal ‘maar’ 2 of 3, maar het blijft altijd spectaculair om deze dieren zo druk bezig te zien. Als de wind goed staat, en je houdt je stil, dan komen de dassen soms erg dicht. Door een microfoontje te plaatsen in het struikje aan de basis van de boom, lukte het om ook het gesmek van peren-etende dassen op te nemen. Je kan het duidelijk horen in het filmpje. Veel kijkplezier!

Klik hier voor meer informatie over dassen!