Alweer even geleden dat ik hier nog een berichtje geplaatst heb, maar de laatste tijd was het nogal druk bij de dassen. Hoewel op jaarbasis het dieet van dassen voor meer dan de helft uit regenwormen bestaat, profiteren ze ook van tijdelijke voedselbronnen. Door de aanhoudende hitte begonnen vorige week de nog onrijpe peren te vallen van een oude perenboom vlakbij een dassenburcht. De eerste keer zag ik de dassen vanop een redelijk grote afstand rond de boom foerageren, dus de volgende dag besliste ik om de schuiltent aan de boom te zetten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De tent bleef enkele dagen gewoon staan, maar op de eerste avond dat ik in de tent kroop kwamen de dassen al redelijk vroeg, rond 20u, naar buiten. Die eerste avond verschenen 4 dassen. Twee volwassen dieren en twee al redelijk grote jongen. Ze bleven de hele tijd binnen de valcirkel van de peren, en verorberden de ene na de andere vrucht. Heel leuk om te zien en te filmen, en ze naderden tot op enkele meters van de tent. Een andere keer zaten we gewoon buiten de tent. De wind stond goed en op een gegeven moment waren we omsingeld door 7 dassen! Het hoogste aantal wat gezien is, is 13. Ik heb ze nog niet allemaal samen kunnen filmen, maar de peren blijven vallen dus zal ik nog enkele keren teruggaan in de hoop zo een groot aantal dassen samen op beeld te krijgen. Het zou uniek zijn voor deze regio.

De perenboom is erg oud en helemaal hol aan de basis. Aan de basis is ook een opening, en ik volgde met de camera een das die een peer tussen zijn tanden droeg. Plots kroop hij door de opening in de perenboom, en was hij verdwenen! Wat ik toen pas daarhad was dat IN de perenboom een ingang is naar de dassenburcht! Iets later kwam de das terug naar buiten om weer verder te zoeken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zeker nu de dassen zo vroeg naar buiten komen is het leuk om ze te filmen. Deze week wil ik nog wat experimenteren met een GoPro (hieronder al een heel kort filmpje) én werk maken van een filmpje over dassen en hun voedsel, want onlangs heb ik ook nog leuke beelden kunnen maken van dassen die voorzichtig de ene na de andere regenwormen uit de grond trokken. Wil je op de hoogte gehouden worden, dan kan je hier rechts van deze pagina je emailadres invullen en ik verwittig je wanneer er een nieuwe post verschijnt.

De voorbije weken gidste ik trouwens enkele dassenwandelingen doorheen de Voerstreek. “Live” dassen zien zal tijdens deze wandelingen niet lukken, maar we passeren wel enkele bezette burchten en zien een aantal sporen. De volgende dassenwandelingen gaan door op 10 oktober, van 10u-12u en van 14u-16u. Inschrijven kan via info@voerstreek.be (kostprijs is 2 euro). Wel snel zijn, aangezien de vorige wandelingen snel volzet waren.