De laatste tijd heb ik een aantal leuke beelden kunnen maken van dassen die op zoek zijn naar eten. In een eerder berichtje schreef ik al over de perenboom. Nog altijd komen de dassen elke dag naar de boom om zich tegoed te doen aan de gevallen peren. Gisteren zaten Gina en ik nog op enkele meters afstand van een 6-tal dassen die luid smekkend aan het smullen waren van de gevallen vruchten. Maar gevallen fruit is natuurlijk niet het enige dat dassen eten, integendeel. Over het foerageren van de dassen in de Voerstreek heb ik een filmpje gemaakt:
Hun échte basisvoedsel vormen, raar maar waar, regenwormen. Er zijn verschillende soorten regenwormen, maar de das heeft zich gespecialiseerd in de “Lumbricus terrestris“, de gewone regenworm, de worm die wij kennen uit onze tuinen. In bosgebieden komt deze soort niet zo veel voor, omdat de bodem hier voor deze beestjes wat te zuur is. Met zijn snuit tegen de grond geduwd besnuffelt hij de bodem totdat hij een regenworm ruikt, en trekt die dan met dé perfecte techniek voorzichtig uit de grond. Tot 200 wormen kan hij per nacht naar binnen spelen. Dit is ook nodig, Een regenworm weegt 5 gram, een das 12000 gram! Hoe dichter de das met zijn snuit tegen de bodem kan snuffelen, hoe makkelijker hij de regenwormen kan ontdekken. Een pasgemaaid gazon is dus ideaal! In de tuin van De Molenhoeve in ’s Gravenvoeren zijn de dassen ’s nachts dan ook geregeld te zien wanneer ze foerageren op de wormen.
Gelukkig zijn dassen daarnaast opportunisten die verder alles naar binnen spelen wat ze kunnen vinden: slakken, kevers, amfibieën, jonge vogels of konijntjes, gevallen fruit,… Alles vormt een welkome aanvulling op hun proteïnerijk regenwormendieet. Dus ook de perenboom die zijn vruchten nu al laat vallen.
Door de aanhoudende droogte was het voor dassen moeilijker om aan regenwormen te raken, dus kwamen de peren goed van pas. Elke keer ik naar de boom ga, komt de dassenfamilie bij zonsondergang tevoorschijn. Enkele volwassen dieren, maar ook een aantal jongen. Ik kan heel dichtbij de boom zitten om te filmen zonder dat de dassen mij in de gaten hebben, maar het enige probleem was dat mijn microfoon het smekkend geluid net niet goed genoeg kan opnemen. Daarom heb ik een toestelletje gekocht (Sony PCM-M10) waarmee ik het geluid wilde opnemen. Net voor zonsondergang verstopte ik het toestel in een struikje aan de basis van de perenboom, en dan was het wachten…
- Sony DCM-M10
- Verstoppen Sony DCM-M10
Er waren die dag weer heel wat peren gevallen, dus de dassen begonnen onmiddellijk aan de peren, en hun luiddruchtig gesmak werd perfect opgenomen! Hieronder kan je het geluid horen:
Aan de rechterkant van deze pagina kan je je mailadres invullen. Ik verwittig je dan wanneer een nieuw artikeltje verschijnt!
Prachtige natuurfilm Free, het leven van de das is mooi in beeld gebracht. Je moet het inderdaad niet verder zoeken, onze natuur en zijn bewoners heeft evenzeer heel wat te bieden.