Jagende chimpansees!
 
 
Budongo Forest, een groot stuk regenwoud dat overloopt in Murchisson Falls, een savannegebied, herbergt een gezonde populatie chimpansees. Een aantal van die chimpansees te zien krijgen, was één van mijn hoofddoelen van onze trip doorheen Oeganda. In Tanzania en Burundi had ik al eerder al chimpansees gezien, maar het blijven fascinerende dieren die ik graag eens mooi in beeld zou krijgen.
In Budongo zijn een aantal gehabitueerde chimpanseegroepen. Dit wil zeggen dat het dieren zijn die gewoon zijn geraakt aan de aanwezigheid van mensen. Dit wordt niet gedaan door de dieren bijvoorbeeld bij te voederen of andere kunstmatige ingrepen uit te voeren. Dit zou het gedrag van de dieren kunnen veranderen. Omdat er ook onderzoek gedaan wordt naar het natuurlijk gedrag van de dieren, is onnatuurlijk gedrag vertonen door toedoen van mensen natuurlijk het laatste wat je zou willen. Door weken-, maanden- en jarenlang de dieren op te zoeken, en gewoon ‘niets’ te doen leren de dieren dat de aanwezigheid van mensen geen gevaar betekent, en dat mensen eigenlijk behoren ’tot het interieur’. Dat habituatieproces duurt erg lang, maar in Budongo zijn er dus een aantal groepen bij wie dit gelukt is.
De trackers weten waar de dieren gaan slapen, en gaan ’s morgens vroeg, wanneer de chimps actief worden, terug op zoek naar de dieren. We trokken een hele dag uit om de chimpansees te gaan zoeken. Vanuit de Budongo Ecolodge, de perfecte uitvalsbasis middenin het regenwoud, trokken we richting de overnachtingsplaats. Terwijl het aanvankelijk moeilijk was om de dieren te vinden, kregen we plots het bericht dat er een eindje verderop een colobusaap met succes was bejaagd door een aantal chimpansees. In snel temp trokken we doorheen het regenwoud tot we een stevige chimpanseeman tegenkwamen die op enkele meters hoogte beenmerg zat te prutsen uit een botje van de bejaagde colobusaap! En iets verderop zat een tweede man, die de volledig gestripte restanten van de aap opat. Een boeiend en indrukwekkend tafereel! Chimpansees zijn voornamelijk planteneters, maar wanneer ze de kans krijgen jagen ze ook, voornamelijk op apen en duikers (kleine hertachtigen). Het gebeurt echter niet zo vaak, en dat maakt onze waarneming extra speciaal. Hieronder een filmpje van de zoektocht.