Het is eind september, het hoogtepunt van de edelhertenbronst, én ik was al een hele tijd niet meer naar de Ardennen geweest. Twee goede redenen om toch nog eens richting Houffalize te trekken.

Het doel was om de bronst van edelherten in beeld te brengen. Ik ken wel enkele goede plekken waar je de spectaculaire burlende edelhertmannen kan zien, maar ofwel zie je ze daar van een redelijke afstand, ofwel is de setting een open weideveld, terwijl een bos-omgeving toch wat mooier is. Maar zo een plek vinden is niet zo simpel, en hoewel ik al enkele jaren aan het zoeken ben, was het mij nog niet gelukt. Dit weekend zou hier echter verandering in komen…

Vrijdagavond ging ik eerst meehelpen bij een vrijlating van in het Natuurhulpcentrum gerevalideerde uilen, dus kwam ik pas tegen 23u aan in de Ardennen. Naar burlende edelherten zoeken had nu niet meer veel zin (al hoorde ik ze wel), dus besloot ik om naar een beverplek te gaan. Met succes, want de hele familie was druk in de weer. Eén van de volwassen dieren zat op ongeveer 50m van het water onder een eikenboom, en deed zich tegoed aan de gevallen eikels!

Zeven andere familieleden bleven in het water, knabbelden aan wat blaadjes, herstelden hun burcht of voerden schijngevechten uit. Leuk om te zien en onderweg naar mijn slaapplek (www.natuurgidsardennen.be) kwam ik nog 2 wilde katten (!) tegen, enkele everzwijnen, 2 vossen en héél veel groepen edelherten.

Zaterdag spendeerde ik de hele dag aan het zoeken naar edelherten in een stuk bos van waaruit ik de vorige nacht edelherten hoorde burlen. Ik kwam uit op een plek vol gevallen beukennootjes waar duidelijk veel activiteit was geweest. Ik kon de everzwijnen letterlijk nog ruiken (ze hebben typische geur), zag er ook enkele wegvluchten, en overal lagen uitwerpselen van edelherten. Dé plek om ’s avonds terug naartoe te komen!

Eerst ging ik nog een kijkje nemen op de ‘bekende’ bronstplek. Hoewel het nog maar 16u30 was, was één groepje herten toch al actief. Een tiental vrouwtjes graasden in het veld onder het toeziend oog van een indrukwekkend mannetje dat zich geregeld goed liet horen. Als reactie hierop verscheen een tweede mannetje die het eerste al burlend benaderde, maar al snel afdroop en terug het bos introk.

Op zich is dit al enorm indrukwekkend, maar ik wilde toch de plek in bos gaan checken. Het eerste half uur doorbrak het gekras van 2 raven af en toe de doodse stilte, maar verder was er nog niet veel te horen of te zien. Tot plots het burlen van een edelhert doorheen het bos klonk! De wind zat goed, ik trok mijn camouflagejas aan en ging op het geluid af. Al snel begonnen ook enkele andere herten te roepen, en na 10 minuten voorzichtig door het bos te schuifelen om zo weinig mogelijk takjes te doen kraken, zag ik in de verte 3 vrouwtjes, bijgestaan door een mannetje! Al snel trokken ze dieper het bos in, en volgde ik. Van overal hoorde ik nu geburl. In de verte was tussen de bomen de grasgroene kleur van een open plekje in boste zien, ideaal voor grazers zoals de herten. Van boom tot boom sloop ik dichter. Hoe dichter ik kwam, hoe harder het geburl werd. Het was duidelijk dat een mannetje op dit open stukje rondliep. Iedere keer het mannetje riep, zette ik enkele stappen dichter, om de kans zo klein mogelijk te maken dat de dieren mij zouden horen.

En plots was ik er en zag ik ze! Een groepje van 10 vrouwtjes, sommigen liggend, anderen grazend, met daartussen een paraderende massieve edelhertenstier. Een enorm gewei maakte het geburl nog indrukwekkender. Heel voorzichtig installeerde ik de camera, en vanaf dan was het alsof een reportage van National Geographic zich 30m voor mij live afspeelde. Het mannetje liet duidelijk weten dat dit zijn harem is, en hoewel er vanop afstand nog geburl te horen was, waagde geen andere man het om in de buurt te komen. Ik bleef kijken tot het te donker werd om nog verder te filmen, en keerde voldaan terug naar huis, met een kaartje vol mooie beelden. Eindelijk was het gelukt om één van de meest spectaculaire natuurfenomenen in ons land op beeld vast te leggen!

Hieronder het filmpje!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe filmpjes, schrijf je dan onderaan deze pagina in, of like onze Facebookpagina!

 

Deze slideshow vereist JavaScript.