Foto Brecht Engelen

Doelsoorten van de voorbije weken waren bevers en waterspreeuw in de Belgische Ardennen. Zeker de bevers waren nu erg actief en kon ik mooi op beeld vastleggen.

Buiten enkele wakken lag er een dikke laag ijs op de bevervijvers. Ik had mij naast de vijver opgesteld, in de hoop dat de bevers ondanks de -10° toch hun burcht zouden verlaten. Vlak voor mij stak een voedselvoorraad van takken deels boven, deels onder het ijs.

Onder het ijs!

Met zijn voorpoten probeert deze bever het ijs te breken.

Nét op het moment dat ik na 2uur tevergeefs wachten in de ijzige koude terug wilde vertrekken, hoorde ik een gekras van onder het ijs. Snel deed ik de infraroodlampen van de camera aan en kon ik nog net een bever door het ijs met een tak zien wegzwemmen! Met de tak zwom hij naar één van de wakken waar hij de bast van de tak rustig begon op te eten. Met zijn behendige handjes draaide hij de tak continu rond, om zo de tak volledig te schillen. Eénmaal de tak was kaalgevreten, werd die gebruikt om de dam te verstevigen. Niets gaat verloren!

Wachten op zonsondergang…

Tweede bever

Een tweede bevers was ondertussen ook wakker. Vooraleer hij met eten kon beginnen, moest eerst het wak wat groter gemaakt worden. Een eerste poging waarbij hij met zijn voorpoten het ijs probeerde stuk te duwen mislukte, maar zijn vlijmscherpe tanden boden wel de oplossing, zodat ook deze bever snel kon gaan eten.

Onder water filmen…

Let op de GoPro onder water…

En vanaf dan herhaalde hetzelfde patroon zich de volgende uren. De hele tijd ging het van de takkenvoorraad onder water, naar het wak, en terug. Af en toe kon ik door het ijs filmen, en omdat de bevers toch altijd dezelfde route namen, ondernam ik een poging om de dieren echt onder water te filmen. Toevallig had ik een GoPro in de auto liggen, die ik aan een tak vastbond, en ter hoogte van de takkenvoorraad onder water stak. Bevers storen zich niet aan licht, dus plaatste ik een zaklamp op het ijs, om het water eronder wat te verlichten. En ik had geluk, want het lukte enkele keren om de bever onder water te filmen! Ik weet nu dat het systeem werkt, dus wil ik de volgende weken proberen om de dieren nog water beter onder water te filmen!

Hieronder kan je een mini-documentaire bekijken die ik maakte met de beelden uit de Belgische Ardennen. Veel kijkplezier!

Voor meer filmpjes kan je terecht op www.facebook.com/WildThingsNatuur. Vergeet je zeker niet te abonneren op deze blog!