Het was al veel te lang geleden dat ik nog eens bevers was gaan filmen, dus ben ik een tijdje geleden toch nog eens naar de Ardennen getrokken. Jorn (www.natuurgidsardennen.be) is altijd een goede referentie als je dieren wil gaan spotten, en via hem kreeg ik een locatie waar de bevers nogal vroeg actief waren.

We trokken naar de burcht, en al bij aankomst hoorden we het typische geknaag van de bevers. De bevers stoorden zich helemaal niet aan de zaklampen, maar toch deed ik alle lichten uit toen iedereen weg was en ik nog alleen aan de burcht zat. De lampen verstoren de bevers wel niet, maar mijn bedoeling is om het natuurlijk gedrag in beeld te brengen, en ik wil elk risico op verstoring proberen te voorkomen. Het gebruik van gewone lampen geeft een risico dat je andere dieren verstoort die ik ook wel in beeld wil hebben, en daarom gebruik ik infrarode lampen. De beelden zijn dan wel zwart/wit, maar kleuren zijn ’s nachts toch niet te zien, dus dat maakt de beelden eigenlijk nog wel wat ‘natuurlijker’.

Omdat het herfst is, is er altijd veel activiteit rond de beverburcht. Ten eerste moeten de bevers een goede voedselvoorraad aanleggen om de winter door te komen. Takken met bladeren slepen ze onder water en het koude water dient als een koelkast om de takken met bladeren fris en vers te houden. Hierdoor hebben de bevers in de winter toch altijd genoeg voedsel dat ze via de onder water gelegen burchtopening makkelijk kunnen bereiken. Maar zelf moeten ze ook een goede vetlaag hebben, waarop ze ook nog kunnen teren in de winter. Ze zijn dan ook continu druk in de weer met het afknagen van de schors van takken. Wel grappig hoe ze met hun voorpootjes behendig de takken laten ronddraaien terwijl ze met hun bijtelvormige tanden de schors schillen. Je kan het mooi zien in het filmpje.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Naast eten en voedsel verzamelen moeten ze ook geregeld hun burcht bijwerken. Die moet goed geïsoleerd zijn voor de winter, en af en toe kon ik dan ook zien hoe de bevers met modder gaatjes opvulden of een extra laagje isolatie aanbrachten. Over bevers vallen, net als de dassen, massa’s verhalen te vertellen en te filmen. Ik hoop dan ook dat ik snel nog enkele andere beverfilmpjes kan tonen! Schrijf je hier zeker in op de blog, zodat je een mailtje krijgt bij nieuwe blog-posts!