De vader van Gina woont in het zuiden van de provincie Salzburgerland. We hebben dus het geluk dat we af en toe naar daar kunnen, en dan al onmiddellijk in een van de mooiste gebieden van Oostenrijk zijn tussen de echte typische alpenfauna en -flora. Dat in dit deel van de Alpen heel erg weinig mensen komen, is natuurlijk een voordeel wanneer je wilde dieren wil gaan observeren en filmen. Gina is fotograaf van dienst, alle foto’s zijn door haar gemaakt 🙂

In de omgeving leven gemzen, steenarenden, overal hoor je notenkrakers roepen, we konden drieteenspechten al mooi filmen,… Vorig jaar, toen we drie dagen doorheen de bergen trokken, vonden we een fantastisch mooie plek waar alpenmarmotten leven. Veel zagen we er toen niet, maar overal kwamen we wel hun holen tegen. Het beste bewijs dat er wel een behoorlijke populatie zit. We namen ons toen voor om het jaar nadien terug te keren, om een filmpje te maken over deze schattige beestjes.

En dat jaar nadien is nu, we zijn net terug! Zwaar geladen met camera’s, tenten, slaapzakken,… trokken we de bergen in. Onderweg, net onder de boomgrens, zagen we auerhoenen, en onze tent konden we opzetten op een geweldig mooie plek op een bergflank. Aan de andere kant van diezelfde berg was een uitgestrekte grasvlakte waar grote groepen edelherten en gemzen tegen de avond kwamen grazen. Onwaarschijnlijk mooie waarnemingen!
Maar het doel waren de marmotten. We kozen speciaal de periode half juli uit, omdat dit de periode is dat de jonge marmotten voor de eerste keer de burcht verlaten. Zolang marmotten nog melk krijgen, blijven ze goed verscholen in de burcht. Maar zodra de moeder geen melk meer geeft, zijn de marmotten op zichzelf aangewezen. Ze hebben wel hun eigen burcht, en met die burcht als uitvalsbasis leren ze stilaan de wereld kennen.

Het lukte ons al snel om een burcht te lokaliseren. In veel toeristische gebieden zijn marmotten soms supertam, maar hier was de uitdaging wat groter (en leuker!). Terwijl de jonge dieren zich goed lieten benaderen, waren de volwassen dieren veel schuwer. Af en toe klonk hun typisch gefluit doorheen de bergen. Soms omdat we betrapt werden, soms omdat een steenarend hoog overvloog. Hoedanook, we keerden met genoeg materiaal terug naar beneden om een leuk filmpje te maken!

Dikke merci ook aan Miguel Demeulemeester en Dana De Wart voor het toffe gezelschap tijdens de eerste dagen, en last but zeker not least aan Gino Coorevits, voor de gezellige dagen en de geweldige uitvalsbasis om de prachtige Alpen te kunnen verkennen!

 

Meer weten over alpenmarmotten? Klik dan hier!