Normaal gezien zijn vossen enkel in de schemering of ’s nachts actief. Van december tot februari echter loopt de paartijd, en dan zijn de dieren vaker overdag te zien. Nu ligt er ook nog eens een dikke laag sneeuw waardoor ze nog feller opvallen, dus leek het de ideale periode om op zoek te gaan naar vossen. Daarom trok ik vandaag nog eens een dagje naar de omgeving van de Baraque Fraiture in de Ardennen, in de hoop weer enkele vossen te kunnen zien.

Ik parkeerde aan het dorpje Fraiture, en wandelde richting de beboste heuvels ten noorden hiervan. Hier had ik een tijd geleden nog een notenkraker gezien, en deze wilde ik graag nog eens opnieuw zien, en indien mogelijk fotograferen.

Na een uurtje wandelen had ik nog geen notenkraker gezien, maar stootte ik plots op een vossenburcht. Overal rond de holen waren voetsporen te zien, en door de verse graafsporen bleek duidelijk dat de burcht bewoond was! Lang moest ik niet wachten om de vossen te zien, want plots zag ik  in een aan het bos grenzende weide 2 vossen lopen. Ze waren duidelijk op zoek naar voedsel onder de sneeuw, en merkten mij daarom ook niet op. Heel voorzichtig sloop ik wat dichterbij, tot ik achter een bundel takken stond, volledig uit het zicht van de vossen. Zo kon ik ze enkele minuten mooi bekijken en wat foto’s maken, vooraleer ze terug de bossen introkken.  

Iets later ging ik naar een volledig opengekapt stuk bos in de buurt, waar ik een week geleden een trailcam had opgehangen. Ook hier was een vos heel mooi te zien, die vlak voor de camera op zoek ging naar voedsel.

Op dit stuk vloog ook nog een klapekster van de ene boom naar de andere. Leuke vogeltjes, die klapeksters. Het zijn eigenlijk de roofvogels onder de zangvogels, en jagen op grote insecten, muizen en kleine vogels. Vaak prikken ze hun prooi op doorns of prikkeldraad, of klemmen ze het in een V-vormige tak om de prooi makkelijker te kunnen manipuleren.


Daarna ging ik nog even een andere camera ophalen die opgehangen was aan een beverburcht. Bevers zijn nu niet actief, maar toch was er een leuk filmpje gemaakt van een steenmarter.