De dagen zijn aardig aan het lengen, wat maakt dat de dassen in de Voerstreek ‘s avonds almaar vaker te zien zijn bij daglicht en ik de infraroodlampen dus niet moet aanzetten. Vorige week lukte dit nog maar enkele minuten vooraleer het te donker werd, maar gisterenavond, de dagen waren weer wat langer, ging ik terug en rond 20u verscheen de eerste das.  Mijn schuiltent stond op een meter of 10 van de burcht en op een gegeven moment kon ik een tak die uit de burchtopening stak wat zien bewegen. Dit betekende dat een das zich klaarmaakte om naar buiten te komen! Camera klaar, en enkele seconden later verscheen het dier in beeld. Leuk, eindelijk na een lange donkere winter terug kleurenopnames!Das

Het is nu een drukke periode voor de dassen. De jongen, die in februari geboren zijn, zitten nu nog in hun nest maar kunnen elk moment hun eerste stapjes buiten zetten, onder strikte begeleiding van mama-das uiteraard! Dit merk ik ook in het Natuurhulpcentrum. De dasjes, 6 ondertussen, die we er grootbrengen, zijn heel beweeglijk aan het worden en beginnen hun kooien meer en meer te verkennen. Ik hoop dan ook snel mijn eerste beelden van jonge dasjes te kunnen maken, maar gisteren was blijkbaar nog wat te vroeg. In totaal kon ik wel 4 volwassen dieren zien, maar geen jongen. Af en toe hoorde ik wel wat gepiep en geknor, hoogstwaarschijnlijk van de dassenpups.

Toen de dassen eenmaal hun burcht hadden verlaten, kon ik ze langs alle kanten horen wanneer ze tussen de bladeren naar voedsel zoeken. Dit voedsel zoeken is iets wat ik volgende keer wat meer in detail wil filmen.

Rond 23u besloot ik terug te keren. De tent heb ik laten staan zodat de dassen hier volledig aan gewend raken.Bunzing Terwijl ik terug wandelde, zag ik plots op enkele meter voor mij de schim van een klein dier dat op en neer liep. Ik dacht aan een steenmarter, maar toen ik de infraroodlamp opzette en het beest degelijk in het schermpje van de camera kon zien, bleek het een bunzing te zijn! Een zeldzaam beestje, en gelijk ook de eerste die voor mijn lens verschijnt. En alsof dat nog niet genoeg was hoorde ik vlakbij nog een groep everzwijnen wroeten. Toevallig kwam er net een auto aan, en kon ik nog net een groot mannetje zien weglopen.