Voordrachten en wandelingen…

Wandelingen

  • Dassenwandeling in de Voerstreek
Een das nadert de perenboom

Een das nadert de perenboom

In de Voerstreek leven heel wat dassen. Gedurende een jaar heb ik de dassen intensief gevolgd en gefilmd, om uiteindelijk een natuurdocumentaire te maken. Natuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in het leven van de das gids ik vaak rond ik de Voerstreek. We wandelen langs grote dassenburchten, ik toon enkele foto’s, een dassenschedel,.. en geef uitleg geef over de boeiende aspecten van de das. Heel wat andere grotere zoogdiersoorten mogen uiteraard niet vergeten worden! De wandeling duurt meestal een tweetal uren, maar kan op aanvraag wat langer of korter gemaakt worden.

Indien u interesse heeft in een wandeling of wat extra informatie wil, kan u mij altijd contacteren via frederikthoelen@yahoo.com.

 

Voordrachten

voordracht 2Over mijn zoektochten geef ik geregeld voordrachten aan geïnteresseerde groepen of verenigingen. Dit zijn lang niet altijd natuurgerelateerde groepen, maar ik probeer mijn voordrachten interessant maken voor iedereen, ook de niet-fanatieke natuur- of dierenliefhebber.

Tijdens mijn voordrachten probeer ik op een leuke maar boeiende manier interesse op te wekken voor de dierenwereld, maar probeer ik ook, zonder al te belerend te willen overkomen, mensen duidelijk te maken dat deze prachtige natuur soms zwaar onder druk komt te staan.

Elke voordracht wordt uitgebreid geïllustreerd door talrijke zelfgemaakte foto’s en filmbeelden. Hieronder een overzichtje van de voordrachten die ik momenteel geef:

  • De Europese Big 5 (45min – pauze – 45min)  Helemaal vernieuwd!

big5 1Iedereen heeft wel al gehoord van de Afrikaanse Big 5. Deze Big 5 (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel) is een echte toeristen-lokker om via deze dieren mensen te laten kennismaken met de Afrikaanse fauna.

Er worden zovele films en documentaires gemaakt over dieren op verre continenten, dat we bijna vergeten dat Europa ook een onverwacht spectaculaire dierenwereld heeft. Om mensen te laten kennismaken met onze eigen Europese fauna, trok ik samen met een ploeg van het één-programma Dieren in Nesten gedurende enkele weken op een 8000km lange trip doorheen Europa.

Ons doel was om zoveel mogelijk wilde dieren te zien, en uit deze observaties uiteindelijk een echte officiële Europese Big 5 te halen, iets wat nog nooit eerder werd gedaan. We kwamen oog in oog te staan met een moederbeer met jongen, hoorden en zagen zeldzame gouden jakhalzen ‘s nachts huilen op de Roemeense steppe, stonden tussen een groep bronstige alpensteenbokken in de Oostenrijkse Alpen en filmden siezels (grondeekhoorns) met kleine camera’s in Hongarije. We voeren met een motorboot over de Donaudelta om pelikanen en andere grote watervogels te zien, en in Duitsland filmden we wasberen die de stadsparken onveilig maakten.

Tijdens deze voordracht geef ik het relaas van deze trip en enkele andere zoektochten naar Europese dieren. Ik wil mensen laten kennismaken met onze Europese dierenwereld aan de hand van mooie foto’s en filmbeelden, en leuke weetjes! Uiteraard wordt er ook heel wat aandacht geschonken aan de Belgische natuur.

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

  • Operatie lynx (45min – pauze – 45min)

lynx 2De lynx is zonder enige twijfel het moeilijkst waar te nemen zoogdier van Europa. Geen wonder dat Europa’s grootste katachtige het “spook van het bos” wordt genoemd. Lynxen zijn in aantal aan het toenemen, en heel af en toe duiken er zelfs waarnemingen op van lynxen in België. Samen met enkele andere experts en een cameraploeg van het één-programma Dieren in Nesten trok ik op pad doorheen België om op zoek te gaan naar dit mysterieuze dier. Zelf maakte ik vaak gebruik van onbemande trailcamera’s, kleine camera’s die starten met filmen wanneer een dier passeert. Op die manier konden we heel wat unieke beelden maken van het gedrag van wilde dieren.

Tijdens de zoektocht naar de lynx kwamen we heel wat spectaculaire inheemse dieren tegen: van vechtende bevers tot zwarte ooievaars, en van vossen middenin Brussel tot foeragerende everzwijnen in de Ardennen. Als absolute hoogtepunt konden we de allereerste beelden maken van een wolf in België! Tot nu nog altijd de enige waarneming in meer dan 100 jaar!

Met de zoektocht naar de lynx als rode draad vertel ik tijdens deze voordracht het verhaal van heel wat bekende en minder bekende inheemse zoogdieren, uitgebreid geïllustreerd met heel wat foto- en filmmateriaal.

  • Expeditie Ecuador (45 min, pauze, 45 min)

expecua4Tijdens deze expeditie trok ik samen met collega-bioloog Brecht Engelen naar het Yasuni National Park, een deel van de Zuid-Amerikaanse jungle dat wordt gezien als het meest biodiverse gebied op aarde. Spijtig genoeg wordt dit fantastische gebied bedreigd door de almaar groter wordende olie-industrie. Gedurende tien dagen logeerden we in een onderzoekscentrum midden in het regenwoud en ondernamen we dagelijks trektochten, soms alleen, soms onder begeleiding van een lokale gids, om op zoek te gaan naar de meest spectaculaire dieren. We kwamen oog in oog te staan met 2m lange reuzenotters, maakten kennis met een door de indianen grootgebrachten wilde tapir en trokken ’s nachts met sterke lampen de jungle in om boomstekelvarkens en boa’s te zoeken.

In het tweede deel van onze expeditie sloten we ons aan bij een Brits expeditie-team, onder leiding van Ken Hames, een bekende BBC-documentairemaker. We trokken het onherbergzame Llanganates-gebergte in de Ecuadoriaanse Andes in. Dit gebied wordt gezien als één van de meest onbekende plekken op aarde, een zwarte plek op de landkaart. Volgens de legende zou in dit gebied een gigantische Inca-schat verborgen liggen. De bergen goud moesten dienen als losgeld voor Keizer Atahualpa, die door de Spaanse conquistador Francisco Pizarro gevangen genomen was. Atahualpa werd uiteindelijk toch vermoord, en de schat bleef achter in het Llanganatesgebergte…

Tijdens deze voordracht probeer ik mensen op een boeiende manier te laten kennismaken met het regenwoud en zijn fascinerende bewoners aan de hand van mooie foto’s, zelfgemaakte filmbeelden en leuke weetjes. Naast de dieren zelf, heb ik het ook over de bedreigingen van het regenwoud, waar we zelf ook mee geconfronteerd werden tijdens ons bezoek.

In het gedeelte over het Llanganatesgebergte heb ik het dan weer over het gebied zelf, de mysterieuze schat, de spectaculaire dieren zoals Andes-condors en Andes-beren die er voorkomen, en het geploeter door dikke lagen modder…

Kortom, een afwisselende avond met veel avontuur, dieren en prachtige foto- en filmbeelden!

http://expeditieecuador.wordpress.com

 Indien u interesse heeft in een voordracht of wat extra informatie wil, kan u mij altijd contacteren via frederikthoelen@yahoo.com.

Voordrachten kunnen desgewenst aangepast worden in tijdsduur.